xcounter
#

ЗСУ придбала вже кілька десятків українських мобільних комплексів РЕБ "Буковель-АD"

17087
Комплекс РЕБ з БПЛА "Буковель-AD R4"
Комплекс РЕБ з БПЛА "Буковель-AD R4"

Розробка від приватної компанії Proximus LLC є в планах з закупівель Сухопутних військ і у найближчі роки

Один з перших вітчизняних мобільних комплексів РЕБ, з розроблених приватними компаніями, що почав використовуватися військовими на Донбасі, продовжує бути актуальним для ЗСУ й зараз.

З 2015 року, впродовж якого тестувався в зоні бойових дій на Сході України перший зразок "Буковель-АD", комплекс неодноразово вдосконалювали. Наразі фахівці Proximus LLC (ТОВ "ПРОКСІМУС") розробили вже сьомий варіант цього комплексу.

Читайте також: На виставці "Зброя та Безпека-2021" демонструють станцію РЕБ "Прометей-МФ5": вона здатна зривати дії військ Кремля
Перший зразок Буковель-AD
Перший зразок "Буковель-AD"

Мобільна РЕБ-система досить активно закуповувалася Збройними силами України. Наразі мова йде про кілька десятків таких комплексів, які використовуються як на передовій, так і на полігонах для випробувань українських безпілотних систем.

На сьогодні інтерес військових до виробу Proximus LLC залишається актуальним. Так, у планах закупівель систем РЕБ на потреби СВ ЗСУ на найближчі кілька років, які наприкінці 2020 року озвучив Командувач Сухопутних військ України генерал-полковник Олександр Сирський, цей комплекс присутній.

Комплекс РЕБ з БПЛА Буковель-AD R4 від Proximus LLC на Зброя та Безпека-2021
Комплекс РЕБ з БПЛА "Буковель-AD R4" від Proximus LLC на "Зброя та Безпека-2021"

Крім того, "Буковель-АD" почали замовляти й закордоном – у 2019 році було оприлюднено інформацію, що його придбали Збройні сили Королівства Марокко та Єгипту. Наразі представники компанії стверджують, що вони завантажені експортними замовленнями на український комплекс до 2022 року.

Високомобільний комплекс РЕБ Буковель-AD R4
Високомобільний комплекс РЕБ "Буковель-AD R4"

Нагадаємо, ця система, призначена для раннього виявлення безпілотних літальних апаратів противника і повного блокування даних і каналів управління GPS/ГЛОНАСС (а в нових версіях ще й Galileo та Beidou). Ключовим елементом цього рішення є наземна станція, що складається з модулів виявлення та управління. Крім глушіння каналів управління GPS і ГЛОНАСС, система також генерує серію помилкових сигналів управління, що значно підвищує загальну продуктивність.

Комплекс може
Комплекс може "засікти" російський "Орлан-10" на відстані від 70 до 100 км, БПЛА на кшталт Bayraktar TB2 – на відстані 200 км

В останніх версіях "Буковель-AD R4", виробники декларують дальність пеленгації малорозмірних БПЛА – 70 км й можливість придушування зв’язку на відстані до 20 км. Крім того, комплекс може бути застосований й проти інших систем.

Ефективна дальність радіоподавлення Буковель-AD R4 – до 16-20 км
Ефективна дальність радіоподавлення "Буковель-AD R4" – до 16-20 км

"Зараз "Буковель" може ефективно працювати проти великого кола безпілотників. Також він може працювати проти систем зв'язку і РЛС. Оскільки комплекс може впливати на систему супутникової навігації він може застосовуватися проти будь-якої техніки або озброєння, яка застосовує таку навігацію для коригування", - відзначив комерційний директор ТОВ "ПРОКСІМУС" Валерій Кривушкін.

Станція постановки перешкод Прометей-МФ5
Станція постановки перешкод "Прометей-МФ5"
Варто додати, що приватна українська компанія на цій розробці не зупинилася. Так, на виставці "Зброя та Безпека-2021" була представлена ще більш потужна система "Прометей-МФ5", що призначена для дезорганізації системи управління військами та зброєю, зриву роботи засобів наземної й повітряної розвідки, засобів наведення зброї у тактичній зоні шляхом створення активних радіоперешкод.
Читайте також: Засоби РЕБ, зв’язок та протидія БПЛА на $150 млн: у США схвалили черговий пакет безпекової допомоги для України