xcounter
#

ЗСУ під Авдіївкою підбили рідкісну рашистську САУ 2С34 "Хоста", яких було півсотні

13067
Російська САУ 2С34 "Хоста", ілюстративне фото з відкритих джерел
Російська САУ 2С34 "Хоста", ілюстративне фото з відкритих джерел

Чим особлива ця артустановка ворога, і скільки екземплярів уже могли втратити рашисти

У відкритому доступі з’явилось фото, яке вказує, що під час боїв на Авдіївському напрямку бійці Збройних Сил України із використанням FPV-дронів-камікадзе підбили зокрема російську самохідну артустановку 2С34 "Хоста" калібру 120-мм, яка є доволі рідкісною як для армії РФ.

Обставини, час та місце проведення такої атаки лишаються поки невідомими. Але натомість можемо зосередитись на тому, що це взагалі за САУ 2С34 "Хоста", і наскільки часто ворог взагалі втрачав такі артсистеми.

Читайте також: F/A-18 разом з кораблями США і Великої Британії відбили масовану атаку дронів-камікадзе і ракет
Підбита на Авдіївському напрямку російська САУ 2С34 "Хоста", зображення з відкритих джерел

Самохідна артустановка 2С34 "Хоста" була прийнята на озброєння армії РФ в 2008 році, тоді ж стартувало і серійне виробництво. Вона є по суті "гібридом" самохідної гармати та міномета калібру 120-мм.

"Хосту" можна назвати по суті глибокою модернізацією САУ 2С1 "Гвоздика" із використанням напрацювань по самохідному міномету 2С31 "Вена" (такі САУ РФ примудрилась майже всі продати Азербайджану).

Втім, якщо поглянемо на характеристики САУ "Хоста", то заодно виникне питання, а яку ж тоді концепцію застосування закладали в цю артсистему її творці. Бо за заявленими характеристиками, САУ "Хоста" може вести вогонь на дальність лише до 13 кілометрів, темп стрільби при цьому складає 10 пострілів на хвилину при боєкомплекті – до 40 пострілів. Екіпаж – 4 особи, бойова маса – 17 тон.

Одна із рашистських САУ "Хоста", що весною 2022 року стали трофеями ЗСУ, фото з відкритих джерел

Ймовірно, саме через таку концептуальну неясність та характеристики армія РФ і не стала замовляти виробництво значної кількості 2С34 "Хоста": довідник The Military Balance 2022 стверджує, що на початок повномасштабного вторгнення до України російські війська мали лише 50 таких артустановок. Що в свою чергу заодно пояснює і те, чому про застосування САУ "Хоста" у війні проти України є настільки мало згадок.

Наприклад, той же Oryx встиг нарахувати лише одну знищену САУ цього типу, і ще дві 2С34 "Хоста", котрі стали трофеями "тракторних військ" ЗСУ, протягом березня-квітня 2022 року.

Раніше Defense Express розповідав про те, що ЗСУ почали застосовувати проти російських окупантів вкрай цікаві запалювальні високоточні боєприпаси.

Одна із рашистських САУ "Хоста", що весною 2022 року стали трофеями ЗСУ, фото з відкритих джерел
Читайте також: Як виглядає бойова частина від Х-32, і чи є там касетне спорядження