xcounter
#

"Зоряні війни" продовжуються: уражено центр дальнього космічного зв'язку під окупованою Євпаторією

4555
Центр дальнього космічного зв'язку у селищі Вітіне (окуповний Крим)
Центр дальнього космічного зв'язку у селищі Вітіне (окуповний Крим)

Це вже другий удар Сил оборони України по космічній інфраструктурі РФ у поки окупованому Криму

Сили оборони України завдали результативного удару по доволі специфічному об'єкту у поки окупованому Криму - центру дальнього космічного зв'язку, який знаходиться під Євпаторією у селищі Вітіне.

Про це говорить ряд відео, які були зняті місцевими, які жалілись на потужні вибухи, а також зафільмували масштабну пожежу.

Читайте також: Як італійський танк OF-40 переробляли під башту від БМП-3, і що вийшло

Також є дані супутникового моніторингу пожеж від NASA, який показує наявність осередків вогню саме на території центру космічного зв'язку.

Центр дальнього космічного зв'язку у селищі Вітіне Крим

Зрештою наразі невідомо чим саме та з яким результатом було завдано удар. Більше того, перелік можливих засобів максимально широкий, це могли бути дрони, крилаті чи балістичні ракети, а також навіть удар з морського дрона Sea Baby з аналогом "Града". При цьому віддаленість центру космічного зв'язку лише у 2 км від берегової лінії робить останній варіант цілком ймовірним.

Також зазначимо, що сам центр дальнього космічного зв'язку є доволі унікальним для РФ об'єктом. Він також відомий, як 40-й окремий командно-вимірювальний комплекс, НИП-16 та в/ч 81415. До окупації Криму там розміщувався Національний центр управління та випробувань космічних засобів.

З 2014 року РФ передала комплекс до військ повітряно-космічної оборони та почала його модернізацію. Станом на 2017 рік повідомлялось, що центр отримав 10 нових комплексів і модернізація продовжувалась, при цьому лише на реконструкцію одного радіотелескопа планувалось витратити 1,8 млрд рублів, що за курсом того часу, близько 28 млн доларів.

За даними спільноти "КіберБорошно", цей об'єкт, окрім забезпечення зв'язку із космічними апаратами, включно із військовими супутниками, активно використовувався і для розміщення інших радіотехнічних засобів. Зокрема на території цього об'єкта був розміщений комплекс РЕБ "Красуха", який був покликаний прикрити його від подібних атак.

Також варто нагадати, що це не перший результативний удар по космічних об'єктах РФ у поки окупованому Криму. Зокрема наприкінці травня для ураження вузла космічного зв'язку під Алуштою пішло одразу чотири ATACMS.

Читайте також: PrSM з безпілотного HIMARS по рухомій цілі за цілевказанням з повітряної кулі - реальні навчання США