xcounter
#

Збиток космічної галузі за 9 місяців 2020 року виріс у 23 рази

Валове виробництво в космічній галузі упало на 35%, або до 2,16 мільярдів гривень
Валове виробництво в космічній галузі упало на 35%, або до 2,16 мільярдів гривень
1636

Борги по кредитам за 9 місяців 2020 року виросли на 4,7%, до 21,88 мільярда гривень

За 9 місяців 2020 року підприємства Державного космічного агентства України (ДКАУ) отримали 1,038 мільярдів гривень збитку, заявила прес-служба самого ДКАУ.

Там також наголосили, що фінансовий результат галузі погіршився у 23 рази відносно 9 місяців 2019 року, коли збиток підприємств ДКАУ був 44,3 мільйона гривень.

Читайте також: Вперше за три роки: у Мінстратегпромі взялися за космічну галузь

Продажі виробленого впали на 46,8% або до 1,64 мільярди гривень, обсяг освоєних капітальних інвестицій - упали на 62% або до 27,9 мільйонів гривень.

Кількість працівників в космічній галузі України за 9 місяців 2020 року впало на 10,6%, до 13,89 тисяч осіб

Нагадаємо, в період з 24 січня по 16 листопада 2020 року ДКАУ очолював Володимир Усов, який заявив, що не згоден із такою оцінкою своєї роботи. Він повідомив, що за 9 місяців роботи його команда уклала інвестиційних угод загалом на $1 мільярд, зокрема з корейською компанією Caris та чеською Witkowitz.

Проте замовчав, що мова йде лише про можливі домовленості, які далекі від царині космосу та стосуються автобусів та залізничних вагонів.

усов володимир
В Усова не було підстав заявляти, що його команда залучила понад мільярд доларів інвестицій в українську космічну галузь

Як йдеться у офіційному повідомленні підприємства з Caris був підписаний лише меморандум про співпрацю, а не твердий контракт. А обговорює він лише можливе підписання угод щодо виробництва електроавтобусів та зарядних станцій.

Водночас Witkowitz лише висловлювала намір організувати на потужностях "Південмашу" вагоноремонтне підприємство. Як сповістила прес-служба, мова йде про створення цехів з ремонту колісних пар, ремонту вагонів та локомотивів.

ракета Вега
Ракета Європейського космічного агентства Vega з українським двигуном

Керівник Мінстратегпрому, віце-прем’єр-міністр Олег Уруський в інтерв’ю Defence Express наступним чином пояснив причини звільнення Усова.

"Заміна керівника ДКАУ відбулась тому, що не було досягнуто конкретних результатів у роботі. Я хотів придивитися до людини, дати шанс. Ми мали декілька зустрічей. Але за цей час нічого принципово не змінилося, концепцію розвитку ДКАУ ми не отримали, конкретних пропозицій по вирішенню поточних проблем я також не побачив. Тому Кабінет Міністрів і прийняв кадрове рішення (по звільненню Усова – ред.), по Державному космічному агентству", - сказав віце-прем’єр-міністр Уруський.

Олег Уруський
Олег Уруський, Віце-прем'єр-міністр - Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України
Читайте також: Зоряні війни: як країни б'ються за перемогу в космосі