xcounter
#

Закупити 20 сучасних транспортних літаків коштує під 7 млрд доларів з першими поставками у 2027 році

3947
Фото: Royal Australian Air Force
Фото: Royal Australian Air Force

І тут йдеться про новітній варіант С-130J Super Hercules

Австралія поповнить свій парк військово-транспортної авіації — країна витратить мільярди доларів на закупівлю нових літаків Super Hercules, про це стало відомо вчора, у понеділок, 25 липня, як розповідає видання Scramble.

Раніше Держдеп США погодив ймовірний продаж Австралії літаків від Lockheed Martin і відповідного супутнього обладнання. Тепер стало відомо, що австралійці витратять приблизно 6,6 млрд доларів (9,8 млрд австралійських доларів) на закупівлю 20 одиниць С-130J Super Hercules.

Читайте також: У Австралії заговорили про складність передачі до України списаних F/A-18 Hornet

І хоча уряд США погодив продаж 24 літаків Австралії, зупинитися вирішили на 20 літаках. Як відзначив міністр оборонних закупівель Австралії Пет Конроль, кількість літаків була узгоджена на відомчій нараді, окремо відзначивши, що модернізовані Super Hercules отримали "кращий самозахист від радіоелектронної боротьби, кращі характеристики та міцніший планер".

І що оборонне відомство провело "вичерпний процес порівняння інших можливостей, інших варіантів, які є на світовому ринку" і зрештою вирішило, що саме С-130J Super Hercules найкращий літак для потреб Королівських ПС Австралії.

C-130J військово-транспортний літак
Австралійський C-130J, фото ілюстративне, джерело – U.S. Air Force

Відомо, що поставки нових літаків мають розпочатися у 2027 році, а перші 12 літаків країна отримає до 2030 року.

Нові літаки мають спершу розширити, а зрештою й замінити наявний парк з 12 літаків C-130J-30, які наразі експлуатують Королівські Повітряні сили Австралії, а точніше 37-ою ескадрильєю Foremost.

C-130A
C-130A

Свої теперішні літаки британці експлуатують з 1999 року, а загалом австралійці використовують літаки Hercules з грудня 1958, коли вперше отримали модель C-130A.

Читайте також: Розвідувальний літак з Австралії буде пильнувати поставки зброї в Україну