xcounter
#

За новим стандартом: десантний шолом "ТОР-Д" пройшов випробування Міноборони України

4405
Український десантник у шоломі "ТОР-Д" на фоні американського конвертоплана Bell V-22 Osprey під час навчань Rapid Trident-2020
Український десантник у шоломі "ТОР-Д" на фоні американського конвертоплана Bell V-22 Osprey під час навчань Rapid Trident-2020

Випробування вітчизняного виробу підтвердили повну відповідність оновленим вимогам військових

Десантний кулезахисний шолом "ТОР-Д", що прийнятий на забезпечення ЗСУ після проходження визначальних відомчих випробувань у 2016 році був успішно перевірений за новим стандартом ВСТ 01.301.007 — 2021 (02).

Випробування, за словами заступника директора з розвитку проєктів військового призначення ТОВ "KM ДІСТІ" (підрозділ UA.RPA, що входить до складу ГС "Ліга оборонних підприємств України" також відомий як UaRms) Костянтина Марушевського, пройшли в одній з українських акредитованих лабораторій.

Читайте також: Військові науковці ЗСУ у 2020 році провели 56 випробувань дослідних зразків техніки
ТОР-Д
Опис десантного шолома "ТОР-Д"

Новий стандарт "Небалістичні методи випробувань та критерії оцінювання бойових шоломів" був затверджений Міністерством оборони України у березні цього року та передбачає перевірку виробів за цілою низкою різних критеріїв, як то стійкість до впливу різних умов експлуатації, відкритого полум’я, міцність утримуючої системи під час статичного та динамічного навантаження, стабілізацію шолому на голові користувача під час виконання бойових завдань тощо.

ТОР-Д
Звіт за результатами випробувань на визначення класу захисту шолома TOR-D від осколків відповідно до стандарту НАТО STANAG 2920 від польської та німецької лабораторії

Варто додати, що для сімейства шоломів "ТОР" (до якого відноситься й десантний варіант) це далеко не перша перевірка. Зокрема, виріб, окрім українських сертифікатів від ДНДІ МВС, має Сертифікат Системи управління якістю ISO 9001:2015. Балістичний захист цих шоломів відповідає захисту 1 національного стандарту ДСТУ 8835:2019.

ТОР-Д
Український шолом має Сертифікат Системи управління якістю ISO 9001:2015

Окрім цього, шоломи виробництва "KM ДІСТІ" проходили тести в балістичній лабораторії Chesapeake Testing (на відповідність рівню захисту IIIA за стандартом NIJ 0106.01), в польській балістичній лабораторії Moratex та німецькій балістичній лабораторії Beschussamt Mellrichstadt (на визначення класу захисту від осколків відповідно до стандарту НАТО STANAG 2920).

ТОР-Д
Протокол випробувань на відповідність шоломів "TОР-Д" міжнародному стандарту NJI 0106.01 Level IIIA

Відзначається, що під час цих випробувань, при відстрілюванні імітатором уламка FSP з масою 1,102 грама (17 гран), шолом "ТОР" ("ТОР-Д") показав рівень V50 (minimum fragmentation velocity V50 m/s) = 698,8 м/с (здатність протистояти ураженню із вірогідністю 50%), що відповідає максимальному рівню захисту F6 (STANAG 2920 Protection Levels), на підставі якого показник V50 повинен бути не менш ніж 650 м/с.

Бійці Центру спеціальних операцій боротьби з тероризмом СБУ "Альфа" в шоломах "ТОР-Д"

Окрім захисних якостей,

Читайте також: ЛБТЗ замовив модернізацію приладів спостереження на майже два десятки одиниць бронетехніки ЗСУ