xcounter
#

Враховуючи досвід Карабаху: ЗСУ представили зразок надувного макета військової техніки (фото)

4030
Макет САУ 2С3 "Акація" на полігоні "Широкий лан"
Макет САУ 2С3 "Акація" на полігоні "Широкий лан"

Макет САУ 2С3 "Акація" було презентовано під час навчань на полігоні "Широкий Лан"

Під час активної фази інструкторсько-методичних занять, що проходили на базі 235-го міжвидового центру підготовки військових частин і підрозділів "Широкий лан" 26 листопада ц.р. відбулася презентація виготовленого в Україні зразка макету САУ.

Даний виріб являє собою деталізовану надувну гумову імітацію 152-мм САУ 2С3 "Акація" в реальному розмірі й здебільше призначена для введення в оману противника.

Читайте також: ПТРК Javelin та "Стугна-П", БПЛА Bayraktar TB2, система LaserTag й легкі літаки-камікадзе: як пройшли масштабні навчання на Ширлані (відео)

Як повідомили представники фонду "Повернись живим" роботи над створенням макетів артилерійського озброєння почалися у 2018 році. В роботі допомагали волонтерам допомагали чинні військові.

Макет САУ 2С3 "Акація"

"САУ" приводиться в "бойове положення" приблизно за 20 хвилин. Повідомляється, що подібний макет досить важко відрізнити від справжньої техніки, при спостереженні з БПЛА, з відстані кілька кілометрів. Також подібний імітатор здатен ввести в оману й тепловізійні прилади.

САУ 2С3 "Акація"
Надувна гумова імітація та оригінал 152-мм САУ 2С3 "Акація"

"Дана розробка вже готова не тільки вводити в оману противника, а також проводити підготовку особового складу в навчальних центрах", - відзначив волонтер фонду Андрій Римарук.

При цьому він додав, що вітчизняний виріб вже побував на Донбасі де пройшов "бойове хрещення".

Надувні  макети "Акер"
Надувні макети військової техніки від компанії "Акер"

Варто додати, що в Україні виробництвом надувних макетів техніки займається приватне ТОВ "Компанія "Акер". Зокрема на сайті компанії вказується про "досвід розробки надскладної військової техніки" та можливість виготовити надувні макети "з максимальною модельною схожістю з оригіналом".

Макет ЗРК "Оса"
З великої відстані не кожен оператор БПЛА і не кожен апарат зможе відрізнити макет від оригіналу. Як це й сталося з цим випадком ураження дерев'яної "Оси" дроном-камікадзе

Нагадаємо, під час бойових дій в Нагірному Карабасі (вересень-листопад 2020 року), щоб ввести в оману безпілотні комплекси ВС Азербайджану, вірменські сили застосовували дерев'яні макети військової техніки. Принаймні один такий випадок, з ураженням імітації ЗРК "Оса", був зафіксований камерою спостереження азербайджанського ударного дрона й оприлюднений в відео прес-служби міністерства оборони Азербайджану.

Читайте також: Заводські випробування українського дрона-камікадзе ST-35 "Грім" заплановані на весну 2021 року (відео)