xcounter
#

В Україні з'явиться лабораторія для натурних випробувань іонно-плазмових двигунів

2969
Іонно-плазмові двигуни від АТ "ФЕД"
Іонно-плазмові двигуни від АТ "ФЕД"

Випробувальна база буде створена за допомогою АТ "ФЕД" на базі Харківського авіаційного інституту

У Харкові почались роботи зі створення нової лабораторії яка буде здатна відтворити умови космосу та дозволить проводити натурні випробування окремих елементів космічних апаратів.

Зокрема, як повідомив голова правління АТ "ФЕД" Віктор Попов в інтерв’ю "Укрінформ", в цій лабораторії збираються випробувати нові українські іонно-плазмові двигуни.

Читайте також: Як створювати системи і для українського "Нептуна", і для супутників Ілона Маска: велике інтерв’ю з головою правління АТ "ФЕД" Віктором Поповим (частина 1)
Іонно-плазмові двигуни
Створений на АТ "ФЕД" іонно-плазмовий двигун в роботі у вакуумній камері / Фото: Укрінформ

За словами Віктора Попова, такі випробування вкрай необхідні, оскільки вимоги до цих виробів дуже великі. Гарантія повинна складати 15 років безвідмовної роботи у космосі.

Іонно-плазмові двигуни
Перші зразки українських іонно-плазмових двигунів показані у січні 2020 року / Фото: Укрінформ

"Вся проблема в тому, що в Україні немає необхідної випробувальної бази. Зробити таку лабораторію коштує близько 10-12 млн євро. Ми активно працюємо з Ахеном у Рейні-Вестфалії, і німецькі партнери готові надати свою базу. Але нам таки хочеться випробовувати цю продукцію не за кордоном, не на очах у чужих людей, а в Україні. Тому ми вирішили створювати базу в ХАІ", - розповів очільник "ФЕД".

Він повідомив, що основою для подібних експериментів має бути спеціальна вакуумна камера, в якій відтворюються умови відкритого космосу. Подібні випробування неможливі в маленькій камері, яка вже є в ХАІ та за допомогою яких проводились попередні випробування.

ХАІ у своєму "запаснику" вдалося знайти радянську камеру об’ємом у 10 кубів для створення високого вакууму, яку завезли до Харкова ще у 1965 році й так і не використали. Фахівці ХАІ змогли цю камеру відновити та запустити в роботу.

Іонно-плазмові двигуни
"Маленька" вакуумна камера в ХАІ в якій проводились випробування перших прототипів нових іонно-плазмових двигунів / Фото: Укрінформ

"Разом зі співробітниками кафедри ми її упорядкували й вже запустили. Отримали вакуум, запалили двигун. Все чудово працює", - відзначив Віктор Попов.

Наступним етапом має стати встановлення додаткової контрольно-вимірювальної апаратури.

Іонно-плазмові двигуни
Над розробкою двигунів для супутників почали працювати 3 роки тому / Фото: Укрінформ

"Над цим зараз працюємо, щоб довести, що двигун відповідає всім вимогам, які ставлять замовники космічної продукції. Я думаю, що з часом ми свою нішу займемо. Доведемо це до кінця", - наголосив голова правління АТ "ФЕД".

Як раніше писав Defense Express, на початку минулого року голова правління АТ ФЕД ВІктор Попов заявив про факт створення та перших випробувань вітчизняного інноваційного іонно-плазмового двигуна вперше повідомили на початку минулого року. На розробку цієї силової установки знадобилось близько 3 років.

Читайте також: Про співпрацю з Туреччиною та обладнання на десятки мільйонів доларів: велике інтерв’ю з головою правління АТ "ФЕД" Віктором Поповим (частина 2)