xcounter
#

В Павлограді розсекретили інформацію щодо нових версій ракет "Вільха-М" з дальністю понад 200 км (фото)

8423
Випробування комплексу "Вільха-М" у травні 2019 року / Фото: Укроборонпром
Випробування комплексу "Вільха-М" у травні 2019 року / Фото: Укроборонпром

На ДП "НВО "Павлоградський хімічний завод" працюють над створенням ще кількох версій коригованих ракет "Вільха" з різними бойовими частинами та підвищеною дальністю

Під час візиту на українське підприємство журналістів "5 каналу", представники заводу розповіли їм про роботи над створенням відразу кількох модифікацій коригованих боєприпасів для комплексу "Вільха".

Слід візначити, що Головним розробником та виконавцем проекту щодо створення високоточної системи залповго вогню "Вільха" та її модифікацій є ДП "ДККБ "Луч".

Читайте також: "Павлоградський хімічний завод" освоїв виробництво українських реактивних снарядів "Тайфун" (фото)

Також до реалізації проекту залучені ДП "НВО "Павлоградський хімічний завод", ДАХК "Артем", ДП "Оризон-Навігація" та інші підприємства ОПК України.

Так, окрім вже освоєних серійно 300 мм ракет Р624 "Вільха" з масою бойової частини 236 кг та дальністю 70 км та відновлення аналогічних за параметрами (окрім високоточності) радянських ракет 9М55 (для РСЗВ 9К58 "Смерч") планується розробити також кілька версій коригованих реактивних снарядів Р624М "Вільха-М".

Зокрема мова йде про:

  • Дві версії власне Р624М "Вільха-М" з бойовою частиною у 170 кг та дальністю у 123 та 140 км
  • Чотири версії модифікації ракети Р624М-1:
  1. з бч вагою 170 км та дальністю 140 й 154 км
  2. з бч вагою 236 кг та дальністю 108 й 121 км
  • Дві версії керованого снаряда Р624М-2 з масою бойової частини 170 кг та дальністю 141 та 202 км

Також зазначається, що використання модифікованих на "НВО "Павлоградський хімічний завод" видів ракетного палива (ТСРП підкласу 1.1) дозволяє збільшити масу паливного заряду на 6% та на 18% імпульс тяги, що потенційно призведе до збільшення дальності польоту на 40% для кожного з варіантів виробу "Вільха" (включно з версіями М, М-1 та М-2).

Це дозволить суттєво збільшити дальність всіх модифікацій ракет комплексу. Навіть звичайна "Вільха" з новим паливом зможе пролетіти понад 100 км, а 5 варіантів ракет (М, М-1 та М-2) будуть мати дальність понад 200 км.

"На сьогодні тут відпрацьовані три або чотири номенклатури ракетних двигунів. Це "Вільха", "Вільха-М1", "Вільха-М" та виріб "Тайфун", - повідомив головний технолог ДП "НВО "ПХЗ" Олексій Кириченко.

При цьому значна частина нових українських ракет виготовляється саме у Павлограді.

"Запальник, заряд твердого палива, наповнення бойової частини… Це ВР (вибухова речовина), це детонатори, це все наше. Тобто це кооперація підприємств яка діє. 100% це українська розробка, але якщо подивитися в масштабі, то 90% це "Павлоградський хімічний завод", - відзначив Олексій Кириченко.

Окрім власне серійного виготовлення реактивних снарядів та ракет, на Державному підприємстві "Науково-виробниче об'єднання "Павлоградський хімічний завод" також займаються й розробкою окремих частин таких виробів.

"Наші конструктори з нашого науково-дослідного інституту самостійно розробляють це оснащення й виготовляють вже в наших цехах. По суті, від початку проектування, до початку виготовлення цих виробів, до їх апробації, це все робиться персоналом нашого заводу", - повідомив головний технолог ДП "НВО "ПХЗ" під час показу деталей двигунів для ракет "Вільха".

Нагадаємо, проект "Вільха" почали розробляти ще з 2014 року, однак публічно про новий ракетний комплекс повідомили лише у 2016.

Читайте також: КБ "Луч": Прогнозується, що серійне виробництво виробу "Вільха-М" розпочнеться з 2021 року