xcounter
#

В НАТО хочуть бачити, де і як Росія глушить GPS

Таку змогу країнам альянсу надасть програма REACT
930
В НАТО хочуть бачити, де і як Росія глушить GPS

"Противники НАТО мають можливість погіршити або повністю придушити роботу GPS. Тож НАТО має вжити відповідних заходів для того, щоб забезпечити можливість сил Альянсу діяти в таких умовах", - стверджують розробники нового продукту.

Експерти Агентства зв'язку та інформації НАТО (NATO Communications and Information, NCI) розробили нову програму. Вона дозволяє , як написало американське видання C4ISR, визначати області, де сигнал глобальних навігаційних супутникових систем глушиться або фальшується. Також новий програмний продукт дозволяє оцінити потенційний вплив "придушення" на військові чи інші операції, де контингенти застосовують сигнали GNSS. Насамперед йдеться про виявлення придушення чи підробку сигналів американської системи GPS або європейської Galileo.

REACT
Розробка REACT фактично є відповіддю насамперед на загрозу з боку Росії, а також Китаю та Ірану, які розробляють електронні та кінетичні способи виводу з ладу GNSS.

Розробка продукту альянсу, який отримав назву REACT (Radar Electromagnetic and Communication Coverage Tool) була зроблена за кошти програми НАТО з навігації та ідентифікації. Він створений шляхом поєднання програмних та аналітичних інструментів, пояснюють в НАТО.

Читайте також: Радіоелектронна боротьба: аналіз арсеналу Росії

У ході роботи оператори вводять інформацію про конкретні системи придушення чи РЕБ, які є у противника - їхнє розташування та технічні характеристики - і програма створює карту області, де приймачі сигналів GNSS не будуть працювати, або супутникові сигнали будуть сфальшовані. Ці зони можна відобразити на карті основної географічної інформаційної системи НАТО (ГІС).

Для країн НАТО новий продукт безкоштовний. Поки що це програмне забезпечення використовується лише для випробувань та експериментів. Наступний етап проекту REACT буде скерований на роботу програми у класифікованих мережах НАТО, що зробить його доступним для оперативних командувань.

Розробка REACT фактично є відповіддю насамперед на загрозу з боку Росії, а також Китаю та Ірану, які розробляють електронні та кінетичні способи виводу з ладу GNSS.

Тим часом американські військові докладають власних додаткових зусиль, щоб подолати загрозу, яку становлять на полі бою GPS-глушилки. Наприклад, Космічні сили США працюють над новим поколінням супутникового сигналу GPS III, який є більш точний і більш складний для придушення ворожими засобами. А американські підрозділи у Німеччині з минулого року переоснащуються на нові антени для отримання сигналів GPS. Ці антени є достатньо стійкими для надійної роботи приймачів GPS у середовищі, де ворог - а саме Росія - намагатиметься перешкоджати роботі супутникових навігаційних систем.

Читайте також: РЕБ України: "Мандат" на монополію в ефірі