xcounter
#

В Міноборони збираються "оптимізувати" чисельність ЗСУ скоротивши кількість гармат та танків у підрозділах

2617
В Міноборони збираються "оптимізувати" чисельність ЗСУ скоротивши кількість гармат та танків у підрозділах

При цьому, кількість власне підрозділив залишиться без змін, однак буде скорочена кількість "зайвої" техніки та персоналу, що її обслуговує

На думку начальника Генерального штабу Збройних Сил України генерал-лейтенанта Сергія Корнійчука, такий спосіб приведення штатної чисельності ЗСУ у відповідність до визначеної законодавством найбільш оптимальний.

"Артилерійська батарея може бути чотири-, шести- чи восьмигарматна. Наразі у ЗСУ артбатареї – шестигарматні. Обслуга – 6 військових. Один із варіантів оптимізації штату батареї – перехід на чотири гармати, а дві з шести поставити на зберігання", - розповів Сергій Корнійчук.

Читайте також: Бронемашину "Дозор-Б" прийнято на озброєння ЗСУ
"Гіацинт-Б"
Шестигарматна батарея радянських буксированих гармат 2А36 "Гіацинт-Б" калібру 152 мм
"Подібна модель оптимізації штату пропонується й у танковому батальйоні: зберегти у бойовому складі всі три роти, а у кожній з них залишити 8-9 танків, 1-2 – на зберігання", - додав він.
Т-64 зразка 2017 року
Танкова рота з десяти танків Т-64 зразка 2017 року
На його думку, оптимальність подібного підходу у тому, що власне кількість та боєздатність існуючих підрозділів зостанеться практично незмінною. "Зайву" військову техніку наразі немає кому обслуговувати.

"Це кращий варіант, ніж залишити дві батареї з шести гармат, а третю зробити підрозділом кадру. Бо головне – зберегти боєздатність підрозділу та здатність у короткий термін наростити спроможності", - відзначив начальник Генштабу ЗСУ.

"Гіацинт-Б"
Чотиригарматна батарея радянських буксированих гармат 2А36 "Гіацинт-Б" калібру 152 мм

За його словами, при необхідності техніку на зберіганні повернуть до військових підрозділів й доукомплектують персоналом за рахунок резерву.

"У разі потреби озброєння знімається зі зберігання, розрахунки укомплектовують резервістами. Нагадаю, у нас сформований резерв першої черги – 100 000 осіб", - зазначив генерал-лейтенант.

САУ ЗСУ
Ймовірно батареї САУ та РСЗВ теж скоротять

Начальник Генерального штабу наголосив, що приведення штатної чисельності війська у відповідність до визначеної законодавством України чисельності (250 тисяч осіб) – це не скорочення ЗСУ. При цьому укомплектованість (за чисельністю) війська сягає майже 100 відсотків.

Сергій Корнійчук
Начальник Генерального штабу Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Корнійчук

"Яка виникла ситуація: чисельність війська, повторюю, майже максимальна, а штатна чисельність значно більша. Тому необхідно провести певні заходи, щоб збалансувати штатну чисельність із чисельністю війська, визначену Законом. Йдеться про переведення частин на нові штати", - пояснив Сергій Корнійчук.

Читайте також: Олег Уруський: розробка державної політики та боротьба з хаосом у промисловості