xcounter
#

"Універсальний солдат" від Hanwha Defense або як система ППО влупить по ворожому танку

19534
"Універсальний солдат" від Hanwha Defense або як система ППО влупить по ворожому танку

ОПК Південної Кореї у спробах максимально задовольнити будь-які запити споживачів у мобільних тактичних системах ППО створює експортний зразок модульної самохідної зенітної системи ближньої дії/малої дальності Biho II. Про її унікальні особливості – у матеріалі Defense Express

Озброєння ОПК Південної Кореї зараз користується у світі дедалі більшою популярністю та успішно конкурує з аналогічними зразками технологічно розвинених країн, у т.ч. США, ФРН тощо.

При цьому південнокорейський ОПК проводить активну експортну політику та намагається задовольнити усі запити споживачів військової продукції. Він створює на базі сучасного озброєння, що знаходиться у ЗС Південної Кореї спеціальні експортні зразки, які іноді дуже відрізняються від оригіналів та навіть мають кращі характеристики та ефективність.

Читайте також: Прем'єра танка нового покоління KF51 Panther від Rheinmetall: німецька "Пантера" повертається (фото, відео)
К2 та К2PL
К2 та К2PL

Це підтвердила й виставка EUROSATORY 2022, що проходить зараз. Там були представлені експортні варіанти танка К2 (K2NO для Норвегії та K2PL для Польщі), БМП К21 (AS21 Redback для Австралії), БТР К806/К808 (Tigon), самохідної гаубиці К9А2 (для Великобританії). Але найповніше ця тенденція виявилася під час створення експортної системи ППО Biho II (на базі ЗГРК Hybrid Biho).

Biho II
Biho II

Biho II – це модульна самохідна система ППО ближньої дії/малої дальності, у якій шляхом комбінування компонентів (озброєння, датчиків, шасі/бази) можна отримати систему ППО подібного класу, що задовольняє будь-які вимоги замовників.

ЗГРК Hybrid Biho (на його основі створюють систему Biho II) переміг у індійському тендері російські комплекси "Тунгуска" та "Панцирь", що свідчить про високі технологічні можливості ОПК Південної Кореї.

ЗСУ К30 Biho надійшла на озброєння у 1999 р, мала вагу 26,5 т, розміри 6,77х3х4,05, екіпаж 4 особи, У башті стоять 2 30-мм гармати (дальність стрільби до 3 км, скорострільність 1 гармати 600 постр./хв., боєзапас 300 пострілів на гармату), має РЛС, електрооптичний датчик та тепловізор, башта встановлена на подовженій базі БТР К200 (двигун 520 к.с., швидкість 65 км/год., дальність ходу 500 км). У 2013 р ЗСУ почали модернізувати до рівня ЗГРК Hybrid Biho з встановленням 4 ЗУР Shingung (дальність пуску до 7 км).

K30 Biho
K30 Biho

Система ППО Biho II була створена корпорацією Hanwha Defense навколо модульної башти, на якій можна встановити 3-хкоординатний радар виявлення цілей, електрооптичний датчик та додатковий радар стеження, призначений для виявлення невеликих ракет, дронів та мінометних мін, або для стрільби по артилерійських снарядах, які можуть бути занадто малими або швидкими, щоб їх помітили електрооптичні датчики.

Усі датчики та їх кріплення на Biho II мають бути модульними, з можливістю різних конфігурацій для різних ролей, включаючи башти для радарів або лише електрооптичних датчиків.

Нова башта також призначена для розміщення різних гармат. На Biho II може встановлюватись 30-мм, 35-мм або 40-мм гармати, та додатково – лазер, залежно від побажань замовника. Ракетна частина Biho II також розроблена як модульна, з ЗРК ближньої дії, ЗРК малої дальності та навіть ПТРК, представленими як варіанти, які можуть бути встановлені з будь-якого боку башти у 1-2 капсулах по 2-4 ракети. Змінне озброєння може включати тільки гармати, тільки ракети, або гармати та ракети разом.

Одна з конфігурацій показує систему Biho II як гусеничну машину, на башті (без гармати) монтують 2 капсули по 4 зенітні ракети AIM-9X Sidewinder. Інша конфігурація змонтована на шасі БТР 8х8 Tigon та включає гармату та 2 капсули (1 з 4 ракетами ПЗРК Stinger/Shingung та 1 з 4 ракетами AIM-9X). Biho-II може вести прицільний вогонь під час руху.

База, на якій встановлена башта, також може змінюватись. Biho II може бути самохідним (на колісній або гусеничній ББМ), його можна встановити на причіп або поставити на вантажівку.

Один з варіантів Biho II (на шасі БТР 8х8 Tigon) має такі характеристики: вага 30 т, екіпаж 3 особи, розміри 7,8х3,05х3,95 м, швидкість 100 км/год, дальність ходу 800 км, основне озброєння (зенітна гармата), додаткове озброєння: 2-8 зенітних ракет ближньої дії/малої дальності, допоміжне озброєння (ПТРК або лазер, як опція), основний датчик: 3-хкоординадцята оглядова РЛС, додатковий датчик (РЛС проти дронів, НУР, снарядів, мін), допоміжний датчик (електрооптичний, як опція).

Biho-II поки що планується виробляти лише на експорт. Намічено запропонувати їх США, Канаді, Індії та ОАЕ.

Однак Biho II ще не створений. Хоча така модульна система може добре виглядати на папері та у презентаціях, чи справді вона працює, ще не доведено. Збір різних конфігурацій може виявитися складним, незважаючи на інтегрований та мережевий характер сучасних електронних систем.

Проте концепція та досвід створення модульної системи ППО Biho II може становити інтерес для ОПК України.

Читайте також: Експериментальна бригада, що здатна "перемолоти" орду: що цікавого може "підказати" Південна Корея