xcounter
#

"Укрспецтехніка" вперше представила зразок малогабаритної РЛС для виявлення БПЛА «Снов» (фото)

9203
Нова радіолокаційна станція "Снов" від ХК "Укрспецтехніка" / Фото: Apostrophe TV
Нова радіолокаційна станція "Снов" від ХК "Укрспецтехніка" / Фото: Apostrophe TV

На теперішній час на озброєнні Повітряних Сил Збройних Сил України РЛС такого класу відсутні

Приватна ХК "Укрспецтехніка" (входить до складу ГС "Ліга оборонних підприємств України") продемонструвала дослідний зразок своєї нової автоматизованої радіолокаційної станції "Снов".

Презентація малогабаритної оглядової автоматизованої РЛС з дистанційним керуванням, що здатна виявляти цілі на відстані до 60 км, відбулася в офісі компанії під час знімання програми програмі Security Talks.

Читайте також: ХК "Укрспецтехніка" завершила заводські випробування нової РЛС РСВШ-112L4 (фото)

"Це радіолокаційна станція "Снов". Призначена для виявлення повітряних і надводних цілей. Дальність виявлення - до 60 км. Висота виявлення - 6 км", - розповів під час презентації заступник голови правління ХК "Укрспецтехніка" Михайло Прохоренко.

Найбільш цікавим є те, що подібна РЛС здатна виявляти невеликі цілі (типу БПЛА) на досить значній відстані та маленьких висотах.

Снов
Презентація радіолокаційної станції "Снов"

"Якраз вона призначена для виявлення повітряних цілей з малою ефективною площею розсіювання. Тобто це безпілотні літальні апарати", - відзначив представник приватної компанії.

Варто додати, що потребу в подібних засобах виявлення цілей відзначили у своїй доповіді й представники ЦНДІ ОВТ ЗСУ.

Барсук
Більш відома та розповсюджена РЛС "Барсук" від ХК "Укрспецтехніка" / Фото: Apostrophe TV

Згідно з висновками військових науковців, у Повітряних Силах ЗСУ наразі залишається не вирішеним в повному обсязі завдання контролю повітряного простору на малих та гранично малих висотах вздовж державного кордону України та навколо важливих державних об'єктів. Оскільки існуюча на сьогодні в радіотехнічних військах мережа радіотехнічних підрозділів здатна створити цілодобове суцільне радіолокаційне поле з нижньою межею близько 1500 метрів та осередкове радіолокаційне поле з нижньою межею близько 300 метрів.

РЛС
РЛС "Лис" (ліворуч) для виявлення людей та наземних і надводних транспортних засобів, що рухаються та малогабаритна РЛС вимірювання швидкості снарядів РСВШ-112L4 (праворуч) / Фото: Apostrophe TV

"Малогабаритна оглядова автоматизована РЛС з дистанційним керуванням, яка запропонована АТ "ХК "Укрспецтехніка", забезпечить огляд повітряного простору в діапазоні висот від 20 до 5000 м та цілодобову роботу. Тактико-технічні характеристики РЛС, що заявлені АТ "ХК "Укрспецтехніка", відповідають сучасним вимогам та світовим аналогам РЛС такого класу", - відзначили представники ЦНДІ та Командування підготовки Командування ПС ЗС України.

Малахіт
Найбільш відомий виріб ХК "Укрспецтехніка" РЛС метрового діапазону "Малахіт" яка десятками постачається ЗСУ та закордонним замовникам

"Таким чином, оснащення Збройних Сил України РЛС типу "Снов" з дистанційним управлінням та можливістю розміщення на вежі, їх використання для створення суцільного маловисотного РЛП на малих та гранично малих висотах вважається доцільним та актуальним", - відзначається у доповіді.

Нагадаємо, вперше про розробку нової станції ближньої повітряної та наземної розвідки дальністю до 60 км від ХК "Укрспецтехніка" повідомили наприкінці минулого року.

Представники приватної компанії відзначали, що подібна станція могла б зацікавити як Повітряні, так і Сухопутні сили ЗСУ для ведення повітряної або наземної розвідки.

Читайте також: ХК "Укрспецтехніка" розробила сучасну малогабаритну контрбатарейну РЛС та імітатор її роботи (фото)