xcounter
#

ХК "Укрспецтехніка" розробила сучасну малогабаритну контрбатарейну РЛС та імітатор її роботи (фото)

1798
Контрбатарейний радар "Бісквіт – КБ" від ХК "Укрспецтехніка" на виставці "Зброя та Безпека-2019"
Контрбатарейний радар "Бісквіт – КБ" від ХК "Укрспецтехніка" на виставці "Зброя та Безпека-2019"

Розроблені приватною холдинговою компанією "Укрспецтехніка" малогабаритні контрбатарейні радари та їх імітатори можуть суттєво покращити спроможність та ефективність артилерії ЗСУ в контрбатарейній боротьбі

Минулого року київська компанія вперше представила РЛС "Бісквіт – КБ", що призначена для ведення радіолокаційної розвідки позицій мінометів, ракетних систем залпового вогню, великокаліберної артилерії, автоматизованої видачі радіолокаційної інформації по каналах зв’язку на перспективні комплекси засобів автоматизації та автоматизовані командні пункти.

Контрбатарейний радар
Контрбатарейний радар "Бісквіт – КБ" від ХК "Укрспецтехніка". Перша презентація

Український контрбатарейний радар виконаний на базі цифрової активної фазованої антенної решітки (ФАР) та має невеликі розміри (вага - 80 кг), що дає можливість його встановлення на бронетехніку, автомобілі або стаціонарно. При цьому РЛС від "Укрспецтехніки" (за даними виробника) здатна виявляти вогонь зі 120 мм мінометів на відстані до 15 км, а постріли з великокаліберних артилерійських систем (152/155 мм) та РСЗВ на відстані до 20 км.

Читайте також: Баражуючий боєприпас "Грім" від "Атлон-Авіа" пройшов черговий етап випробувань (відео)
Російська контрбатарейна РЛС 1Л219М
Російська контрбатарейна РЛС 1Л219М "Зоопарк-1" та американський контрбатарейний радар AN/TPQ-48 на базі автомобіля Богдан-2351. Обидві системи використовуються в ході бойових дій на сході України.

"Бісквіт – КБ", який був вперше публічно представлений на виставці "Зброя та безпека-2019", за своїми характеристиками є аналогом відомих американських радарів AN/TPQ-48, які перебувають на озброєнні ЗСУ й добре зарекомендували себе в ході бойових дій за російськими окупаціними військами на Донбасі. Однак, на відміну від американських радарів, в яких перед постачанням в Україну "обрізали" функцію коригування вогню артилерії, у "Бісквіті" програмне забезпечення своє, і ефективність бойового застосування може бути значно вищою.

Контрбатарейний радар
Контрбатарейний радар "Бісквіт – КБ" від ХК "Укрспецтехніка" на виставці "Зброя та Безпека-2019"

За словами вітчизняних зброярів, їх розробка не має аналогів на пострадянському просторі (зокрема не мають таких систем й окупаційні російські війська на Донбасі), а також не поступається, а за рядом параметрів перевершує закордонні контрбатарейні РЛС. Потреба Збройних сил України в подібних системах становить десятки одиниць.

Контрбатарейна РЛС 1Л219М
Попри величезну різницю у розмірах, "Бісквіт – КБ" не дуже поступається в можливостях російській РЛС 1Л219М "Зоопарк-1" (на фото один з таких комплексів виявлений у червні 2019 року під Горлівкою). Виявлення пострілу 120-мм міномета 15 км (проти 18-22 у "Зоопарк-1") а виявлення вогню з 152-155 мм гармат взагалі однакове - до 20 км

Окрім самої РЛС, ХК "Укрспецтехніка" створює й імітатори подібних радарів. Виявити контрбатарейну РЛС досить легко (по випромінюванню під час сканування), і за допомогою імітатора, що працює в тому ж діапазоні, можна заплутати противника, не дозволивши йому визначити місце роботи справжнього радара.

Читайте також: Український радар 90К6Е готують для інозамовника