xcounter
#

"Українські" ЗРК С-125 не потрапили у руки "сепарів" у Ефіопії" - представник компанії

Україна реаліузує у Ефіопії маштабний проект з модернізації зенітного ракетного комплексу С-125
Україна реаліузує у Ефіопії маштабний проект з модернізації зенітного ракетного комплексу С-125
5530

Влада Ефіопії у ході військової операції проти опозиційної партії "Народний фронт звільнення Тиграй", яка контролює однойменний регіон на півночі країни, втратила значну частину своїх озброєнь. Серед них - зенітні ракетні комплекси С-300 та С-125. Це сталося у період 10-12 листопада.

Бойові дії у Ефіопії активізувалися минулого тижня. Ініціатором початку бойових дій виступив прем'єр-міністр країни Абій Ахмед Алі, який раніше став лауреатом Нобелівської премії миру. Прихід до влади цього політика спричинив відділення цілого регіону Тиграй на півночі країни. Адже партія Тиграй була правлячою партією у Ефіопії до 2018 року.

"Народний фронт звільнення Тиграй" домінував в уряді Ефіопії до вступу на посаду Абій Ахмед Алі, відчув себе маргіналізованим внаслідок зміни влади і у вересні кинув виклик федеральному уряду шляхом проведення суперечливих місцевих виборів. Зараз федеральний та регіональні уряди вважають один одного незаконними.

Читайте також: "Пороблено": російські "Панцирі" у Ефіопії знищила блискавка

Військова операція проти непокірного регіону розпочалася ранком минулої середи. Міністерство інформації Еритреї заявило, що "безпосередньою причиною поточного конфлікту є необдуманий і багатосторонній напад TPLF (Народний фронт звільнення Тиграй) на контингенти ефіопських збройних сил Північного командування, розгорнутого в регіоні Тиграй протягом десятиліть".

Після чого прем'єр-міністр Ефіопії Абій Ахмед Алі заявив, що його уряд здійснив авіаудари проти сил добре озброєного регіону Тиграй, стверджуючи, що удари в різних місцях "повністю знищують ракети та інше важке озброєння" і унеможливлюють атаку у відповідь.

Проте згодом військова операція збройних сил армії Ефіопії проти заколотників Тиграю пішла невдало. Сепаратисти розгромили одну з колон урядових сил. Однак, на цьому втрати урядової армії Ефіопії не закінчилися.

12 листопада підрозділи "Народного фронту звільнення Тиграй" захопили базу протиповітряної оборони ППО, на якій знаходився повний дивізіон ЗРК С-300 ПМУ1, а також кілька комплексів ЗРК С-125.

Фото бійців визволення Тиграй на фоні пускової С-125

Військовослужбовці ефіопського армійського підрозділу, після короткої перестрілки, просто втекли без спротиву, залишивши противнику дороге і високоточне озброєння.

Територія регіону Тиграй, яка перебуває під політичним та військовим впливом сила "Народного фронту звільнення Тиграй"

У свою чергу, представники "Народного фронту звільнення Тиграй" опублікували фото, на яких вони позують на тлі захоплених зенітних ракетних комплексів - і С-300, і С-125.

Втрата цілого дивізіону ЗРК С-300, а також кількох комплексів ЗРК С-125 є важкими збитками для Ефіопії.

Ефіопія втратила чотири позиції систем ППО. На фото - дислокації С-125, які захищали аеропорт Мекель від повітряного нападу. Зараз цей регіон під контролем бійців "Народного фронту звільнення Тиграй".

До цих подій на озброєнні армії Ефіопії був один дивізіон С-300 ПМУ1, декілька комплексів ЗРК С-125 та С-75. А також придбані у Росії зенітні ракетно-гарматні комплекси "Панцир-С1", яким теж не пощастило. Два з них були цього року знищені блискавкою, про що Defense Express першим повідомив нашим читачам.

Україна, у свою чергу, реалізує у Ефіопії масштабний проєкт з модернізації зенітніх ракетних комплексів С-125 для цієї африканської країни. Детальніше про це - у нашому матеріалі.

"Українські" ЗКР С-125, тобто ті, зразки, які ми модернізуємо в інтересах ППО Eфіопії, не потрапили у руки "сепарів". Модернізовані С-125 розгорнуті у районі "Греблі великого відродження Ефіопії" - гідроелектростанції "Хідасе". Це у західному регіоні країни, на кордоні з Суданом. Робота за проєктом ЗРК С-125 включно з підготовкою стрільб модернізованими ракетами на території замовника продовжується, хоча є певні нюанси", - повідомив Defense Express представник однієї з українських оборонно-промислових компаній з посиланням на контатки з фахівцями на території Eфіопії.

Один з етапів будівництва "Греблі великого відродження Ефіопіі"

Ефіопія приступила до спорудження на Блакитному Нілі (права притока Нілу) найбільшої в Африці ГЕС Хідасе у 2011 році. Об'єкт вартістю 4,6 млрд доларів готовий майже на 80%. Нині продовжується заповнення водосховища перед дамбою.

Нова гребля, що розташованана річці Блакитний Ніл, як вважається, може серйозно зменшити обсяг води, що надходить на територію Єгипту та Судану.

Після добудови та початку роботи ефіопської ГЕС на Нілі може виникнути нестача води

Досить сказати, що для заповнення резервуара потрібна майже половина річного стоку Нілу. І тому в результаті роботи ефіопської ГЕС на Нілі може виникнути нестача води, яка призведе до численних економічних та екологічних проблем.

15 січня 2020 року президент Єгипту Абдель Фаттах ас-Сісі заявив про небажання країни вступати у військовий конфлікт за річкові ресурси, але закликав при цьому Ефіопію не намагатися скоротити доступ Єгипту до необхідних обсягів води.

Тож для прикриття плотини ГЕС на Нілі від можливих атак з повітря уряд Ефіопії запланував суттєво посилити її захист шляхом розгортання поблизу неї позицій модернізованих ЗРК С-125 та "Панцирів".

Читайте також: Нове дихання для ЗРК