xcounter
#

Українські оборонні підприємства отримали нові можливості на зовнішньому ринку

255
Українські оборонні підприємства отримали нові можливості на зовнішньому ринку

Кабінет міністрів України спростив механізм виходу українських виробників на міжнародний ринок товарів військового призначення

На засіданні Уряду України 8 квітня ц.р.ухвалено рішення скасувати зобов’язання суб’єктів господарювання, яким надані повноваження на експорт товарів військового призначення, здійснювати маркетинг ринку збуту і встановлювати зовнішні ціни на товари військового призначення за погодженням з ДК "Укроборонпром".

Зазначається, що відтепер суб’єкти господарювання, що отримали повноваження на експорт військової продукції, на практиці отримають право повноцінного самостійного виходу на зовнішні ринки без узгодження цін та маркетингової політики з державним концерном.

Читайте також: Час збройових динозаврів минає? На що зважився уряд у стосунках з виробниками озброєнь

Реалізація постанови дозволить:

– демонополізувати процеси зовнішнього ціноутворення;

– створити рівні умови щодо самостійного здійснення зовнішньоекономічної діяльності;

– усунути штучні бар’єри, які призводять до зайвого витрачання ресурсів та часу підприємствами оборонно-промислового комплексу;

– підвищити конкурентоспроможність вітчизняної продукції військового призначення на міжнародному ринку озброєння та військової техніки.

Коментуючи рішення Уряду України, директор з розвитку Інформаційно-консалтингової компанії "Діфенс Експрес" Валерій Рябих зазначив, що мова може йти про внесення змін до п.2 Постанови Кабміну від 12 липня 1999 р. №1228, або про повне його виключення. "Вимога здійснювати маркетинг ринку збуту і встановлювати зовнішні ціни на товари військового призначення за погодженням з ДК "Укроборонпром", що наразі була скасована, суттєво обмежувала українські оборонні підприємства в їх можливостях вести самостійно зовнішньоекономічну діяльність. Відтепер суб’єкти господарювання, що отримали повноваження на експорт військової продукції, на практиці отримають право повноцінного самостійного виходу на зовнішні ринки без узгодження цін та маркетингової політики з Державним концерном "Укроборонопром", - резюмував експерт.

За словами Валерія Рябих, "наразі можна очікувати розширення самостійної діяльності на зовнішніх ринках тих оборонних підприємств, що раніше спромоглись отримати повноваження на експорт військової продукції. Примітним є факт, що серед підприємств, які Уряд України за остання роки вніс до постанови Кабінету Міністрів України від 12 липня 1999 р. № 1228 "Про надання суб’єктам господарювання повноважень на право здійснення експорту, імпорту товарів військового призначення та товарів, які містять відомості, що становлять державну таємницю", яка регулює ці питання, більшість становлять приватні оборнні підприємства. Зокрема останнім часом повноваження на експорт військової продукції отримали ПрАТ "АвтоКрАЗ", ПрАТ "Завод “Кузня на Рибальському", ПРАТ "ФЕД", ТОВ "ІнтерПроІнвест", ПрАТ "Холдингова компанія "Укрспецтехніка", ТОВ "УКРСПЕЦСИСТЕМС", ТОВ "Оборонні технології", ДП "Харківський машинобудівний завод "ФЕД", ТОВ "Радіонікс", ТОВ "Українська бронетехніка", ПрАТ "Науково-виробниче об’єднання "ПРАКТИКА".

"Серед зазначених підприємств половина є членами Громадської спілки "Ліга оборонних підприємств України", яка активно лобіювала рішення Уряду про спрощення механізму виходу українських виробників на міжнародний ринок товарів військового призначення та відміну положення про необхідність узгодження цін та маркетингової політики з ДК "Укробронпром"", - наголосив Валерій Рябих.

Інформаційно-консалтнгова компанії "Діфенс Експрес" приєднується до слів вдячності, що висловлені ГС "Ліга оборонних підприємств України" Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України і, зокрема, заступниці Міністра Світлані Панаіотіді за підтримку приватного бізнесу та підготовку постанови Уряду, дія якої сприятиме демонополізації процесів зовнішнього ціноутворення при експорті суб’єктами господарювання товарів військового призначення та маркетингу збуту.

Читайте також: Вправи зі зброєю: проблеми державного оборонного замовлення - 2020