xcounter
#

Україна починає відроджувати літакобудування: Президент України підписав відповідний Указ

2869
Головний цех ДП "Антонов" з недобудованими літаками
Головний цех ДП "Антонов" з недобудованими літаками

Своїм рішенням Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО від 4 червня 2021 року "Про розвиток літакобудівної галузі України"

Відповідний Указ Президента України №268/2021 був опублікований на сайті Глави Держави 24 червня цього року та набуває чинності з дня його опублікування.

Указом рішення Ради національної безпеки і оборони України (від 4 червня ц.р.) вводиться в дію, а контроль за його виконанням покладається на Секретаря РНБО.

Читайте також: 100 робітників та 4-годинний робочий тиждень: чому на ХДАВП говорять про неможливість будівництва нових літаків (відео)

Таким чином, тепер Кабінет Міністрів у місячний строк повинен:

  • Актуалізувати план заходів щодо реалізації Стратегії відродження вітчизняного авіабудування на період до 2030 року.
  • Затвердити Державну цільову науково-технічну програму розвитку авіаційної промисловості на 2021 - 2030 роки та план антикризових заходів щодо фінансового оздоровлення та відновлення ефективної роботи ХДАВП.
  • Опрацювати питання можливості реалізації довгострокових масштабних проектів, що можуть стати поштовхом для розвитку авіабудівної галузі України та механізмів стимулювання експлуатантів літаків "Антонов".
  • Забезпечити підготовку проектів актів законодавства щодо підтримки авіабудівної галузі.
  • Прискорити впровадження моделі корпоративного управління шляхом акціонування державних підприємств авіабудівної галузі України.
Недобудовані літаки у цеху ХДАВП станом на початок 2021 року
Недобудовані літаки у цеху ХДАВП станом на початок 2021 року

Міністерству оборони України буде потрібно опрацювати питання включення до Державної цільової оборонної програми розвитку озброєння та військової техніки завдань з оновлення парку літаків і гелікоптерів Міноборони, у тому числі бойових літаків, гелікоптерів, багатоцільових БпАК, військово-транспортних літаків Ан-74 та Ан-178.

Перший Ан-178-100Р для ЗСУ (зн 007) станом на початок червня 2021 року
Перший Ан-178-100Р для ЗСУ (зн 007) станом на початок червня 2021 року / Фото: Факти ICTV

Міністерству закордонних справ України разом із Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості України мають забезпечити сприяння просуванню продукції вітчизняної авіабудівної галузі на зовнішні ринки, а також пошук потенційних партнерів з метою інтеграції України у світову авіаційну промисловість.

Д−436−148ФМ для Ан-178-100Р розроблений Івченко-Прогрес на виставці Зброя та Безпека-2021
Д−436−148ФМ для Ан-178-100Р розроблений "Івченко-Прогрес" на виставці "Зброя та Безпека-2021"

Своє чергою, Мінстратегпрому разом із НАУ буде необхідно вжити заходів щодо імпортозаміщення авіаційної продукції та утворення національних структур сертифікації, випробувань, експертних структур з виявлення контрафактної продукції та визначення відповідності й взаємозамінності комплектувальних виробів та матеріалів критичного імпорту А також прийняття рішення стосовно включення відповідних завдань до проекту Державної цільової науково-технічної програми розвитку авіаційної промисловості на 2021 - 2030 роки.

Читайте також: "Антонов" замовив в британської компанії послугу з виготовлення й випробування партії нових шин для Ан-178