xcounter
#

Угорщина хоче посилити свої повітряні сили новими бойовими літаками

5577
Фото — Saab
Фото — Saab

Сьогодні повітряні сили Угорщини мають у своєму складі 14 літаків Gripen, і хочуть взяти в оренду ще 4

Угорщина планує посилити свої повітряні сили більшою кількістю літаків — як раніше цього місяця повідомив представник шведської компанії Saab, йдеться про новітні винищувачі у версії Gripen E. "Ми ведемо цікаві дискусії з Угорщиною щодо Gripen E", — відзначив віцепрезидент та заступник керівника відділу аеронавтики компанії Річард Сміт.

Деталі ймовірної угоди, а саме кількість літаків, ціна, терміни постачання тощо, поки що невідомі. Лише відзначається, що повітряні сили Угорщини наразі розглядають можливість виконати вимогу з посилення війська двома передовими оперативними ескадрильями, розповідають у виданні Janes.

Читайте також: Реальні терміни виробництва Gripen включно з передачею технологій або наскільки все дійсно довго

Передусім варто відзначити, що Угорщина вже знайома зі шведськими машинами — нагадаємо, що ще у 2001 році Будапешт вирішив взяти в оренду 14 літаків JAS 39 Gripen (12 літаків JAS 39C та 2 літаки JAS 39D), поставки тривали з 2006 по 2007 рік, і раніше ми розповідали про те, як же Угорщина перейшла з МіГ-29 на шведський літак.

У 2022 році стало відомо, що Угорщина домовилася зі Швецією щодо модернізації цих літаків до стандарту MS20 Block 2 — йдеться про оновлений радіолокатор PS-05/A Mk 4, вдосконалення базової "натівської" системи обміну даними Link 16, а також розширену номенклатуру озброєння.

А вже цього року стало відомо, що шведи та угорці ще з 2021 року ведуть перемовини щодо закупівлі додаткових чотирьох літаків у версії Gripen C. Крім того, угода передбачає подовження технічної підтримки угорських Gripen С/D на десять років — з 2026 по 2036 рік.

Тепер же Угорщина планує вже закупити новітню версію цього літака — нагадаємо, у 2023 році повідомлялося, що Gripen E отримав більше крило, що збільшує бойову міць та маневреність. Водночас у Швеції раніше розписалися, що їхні Gripen E будуть літати до 2060 року.

Читайте також: Що у Saab кажуть про винищувач на заміну Gripen і яким він взагалі має бути