xcounter
#

У ЗСУ "засвітилася" нова машина, яка допоможе нашим артилеристам у контрбатарейній боротьбі

7166
Російські гаубиці  Д-30 ведуть вогонь, фото ілюстративне
Російські гаубиці Д-30 ведуть вогонь, фото ілюстративне

Це вперше, коли цю систему було помічено в руках наших військових

Підрозділи 15-ї окремої бригади артилерійської розвідки отримали на озброєння радіолокаційну систему артилерійської розвідки MAMBA ARTHUR від Великої Британії. Відео з роботою цієї системи опублікувало Угруповання Об’єднаних сил.

У британському війську ця система відома як "артилерійська радіолокаційна станція спостереження за полем бою" або ж "мобільна артилерійська установка для спостереження за полем бою".

Читайте також: Якій армії Європи вистачить боєприпасів лише на два дні бойових дій та скільки коштує закрити таку прогалину

Система ARTHUR – це мобільний радар С-діапазону з пасивною решіткою з електронним скануванням. Вона призначена для виявлення ворожої польової артилерії, розроблялася як основний елемент системи протидії ворожим батареям на рівні бригади чи дивізії.

Система має два основні режими – визначення місцерозташування ворожої артилерії та направлення вогню для коригування власної артилерії по координатах цілі. Щодо безпосередньо ТТХ цієї системи, то тут варто зауважити таке: всього система має чотири модифікації, від Mod A, до Mod D.

MAMBA ARTHUR система артилерійської розвідки
Система артилерійської розвідки MAMBA ARTHUR

У Mod A характеристики наступні: виявлення буксированих та самохідних гаубиць на відстані 15-20 км та 120-мм мінометів на відстані 30-35 км, кругове ймовірне відхилення (КІВ) становить 0,45% дальності. У Mod B відповідно 20-25 км, 30-35 км та 0,35%.

Водночас Mod С отримав велику антену і має такі показники: гаубиці – до 31 км, міномети – до 55 км, ракети – до 55-60 км, може виявляти до 100 цілей на хвилину з КІВ у 0,2 % для гаубиць і ракет і 0,1 % для мінометів. Mod D отримав низку удосконалень, має дальність до 100 км і може бути збільшена до 200 км, КІВ – 0,15%.

Arthur mamba

Ця система артилерійської розвідки може працювати або як автономний радар виявлення зброї середньої дальності або ж як система виявлення зброї дальньої дії, що складається з двох-чотирьох радарів, які працюють узгоджено – така гнучкість дозволяє вести постійне спостереження за конкретною ділянкою.

Машина вміє плавати, дуже мобільна і легко долає болота чи інші перешкоди – такі переваги цієї зброї виділяє військовослужбовець Андрій. Ще один "плюс" – не потрібно додатково возити за собою генератор: "Це все знаходиться в одній машині, все працює від одного двигуна і це дуже класно".

"Наступний "плюс" – бачимо засічки і одночасно передаємо нові засічки для арти і одночасно кажемо хлопцям, як точно вони потрапили в ту ціль, яку ми їм передали", – каже Андрій. Він відзначає, що артилеристи за допомогою БПЛА перевірили точність, з якою ARTHUR передає дані і на практиці вона становить до 5 метрів.

Читайте також: На який контрбатарейний радар від Німеччини може розраховувати ЗСУ та на що він здатний