xcounter
#

У РФ завершилися іранські дрони-камікадзе Shahed-136, але це лише пауза

3114
Пускова Shahed-136, фото ілюстративне
Пускова Shahed-136, фото ілюстративне

Всього РФ отримала близько 300 дронів-камікадзе, але попри замовлення на ще 2,4 тисячі, є й інша загроза

Перша партія дронів-камікадзе, зокрема Shahed-136, якими РФ почала гатити по містах України вже майже завершилась. Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков, зазначивши, що вона складалась з близько 300 одиниць. Але це може бути лише пауза у їх застосуванні через існуючі замовлення.

"Ми знаємо, що укладено контракти, за різними даними, на від 1,5 тисячі до 2,4 тисячі [дронів-камікадзе]. Але це не означає, що вони їх всі отримали, тому що це контракт-зобов’язання іранської сторони, а вони постачають ці дрони і в інші країни, там у них теж все не дуже нормально, тому маємо надію, що іранська сторона передала РФ не всі дрони", - зазначив Олексій Резніков.

Читайте також: Коли оголосять новий пакет оборонної допомоги від США: Резніков розповів про "приємні новини"
shahed-136
Маршрути доставки іранських дронів-камікадзе в Росію, інфографіка - Центр національного противу при Силах спеціальних операцій ЗСУ

Також слід зазначити, що зараз в Ірані активно тривають протести, які можуть повністю переформатувати країну, яка з 1979 року живе фактично у положенні країни-ізгоя. Тим паче, що президент США Джо Байден вже заявив, що Іран може вже скоро стати "вільною країною" й зробить це самостійно, натякаючи на результатах масових протестів.

Але відносно подібних дронів-камікадзе, точніше "літако-снарядів" не варто розцінювати Іран, як єдине джерело такого озброєння для РФ. Річ у тім, що їх технологічний рівень та концепція виконання не передбачає використання "високих технологій". Більше того, навпаки - максимально широке використання найдешевших компонентів розрахованих на мінімальний життєвий цикл дрона.

Все це дозволяє РФ розгорнути виробництво цих дронів-камікадзе на своїй території. А одним з виробників Shahed-136 може бути й Білорусь. Зокрема, на думку фахівців Центра національного противу при Силах спеціальних операцій ЗСУ, їх виробництво могло бути розгорнуто на "558-му авіаремонтному заводі" у Барановичах.

Але, за оцінками цього ж Центру, загальна виробнича потужність Ірану з виробництва Shahed-136, навіть з урахуванням всіх виробничих потужностей на власній території, у Сирії та на заводі у Таджикистані - 150 одиниць на місяць. Тобто для їх дійсного масованого використання, РФ може бути максимально зацікавлена у їх самостійному виробництві.

При цьому мова може йти навіть не про повне копіювання, а про створення аналогічного за концепцією "літако-снаряда".

Читайте також: Болгарія дала дозвіл на продаж озброєння України: чи є у країні щось вкрай необхідне ЗСУ