xcounter
#

У Кореї пропонують картонні дрони-камікадзе: потенційно дешевші за квадрокоптерні FPV

1202
У Кореї пропонують картонні дрони-камікадзе: потенційно дешевші за квадрокоптерні FPV

Корейський Papidrone-800 виглядає навіть простішим та дешевшим за австралійський Sypaq Corvo PPDS, який також збирається з картону

Виробництво дронів з підручних матеріалів вже не є новиною, але у здешевленні та спрощені цього процесу ще далеко до межі. Зокрема це демонструє розробка корейського стартапу Peach, який показав свою розробку Papidrone-800 на виставці KADEX 2024, що проходить у місті Теджон.

Сам дрон зроблений за схемою літаюче крило, розрахований на максимальну швидкість до 100 км/год, дальність польоту до 50 км або 20 хвилин польоту та має систему зв'язку із дальністю до 20 км.

Читайте також: Україна за темпами виробництва САУ зрівнялась чи навіть випередила всі країни ЄС разом узяті

У описі зазначено, що внутрішній об'єм фюзеляжу дозволяє нести бойову частину, хоча дрон також може бути використаний для розвідки. Але враховуючи його технічні особливості, то саме роль дрона-камікадзе для нього цілком може бути більш ефективною. Хоча слід зазначити, що загальна злітна вага становить лише 1 кг, тобто бойова частина навряд може мати вагу більше 0,5 кг, а це вага ручної гранати.

Щодо можливостей експлуатації, то задекларовано використання до швидкості вітру у 10 м/с, що є стандартним "цивільним" обмеженням. Щодо захисту від вологи, то використаний картон має захист на рівні IPX3, і розробники показували можливість польоту у дощ.

На відео також видно декілька деталей, наприклад використання термоклею для кріплення елементів фюзеляжу, а також те, що деякі силові елементи корпусу все ж таки виготовлені з карбону, відсік для апаратури з пінопласту, також у дрона металеві тяги. Водночас використання електронних компонентів, з огляду на відео, зведено до мінімальної кількості плат.

Слід зазначити, що у Peach також є розробка із більшим за розміром Papidrone-1800 параметри якого не розкриті, але корисне навантаження дрона вочевидь більше. Його концептуальна ідея аналогічна - використання максимально дешевих компонентів.

Papidrone-1800
Papidrone-1800

Звісно сама ідея використати цей матеріал не є ноу-хау, бо одразу слід згадати про проєкт австралійської Sypaq Corvo з дроном PPDS. При цьому у 2023 році декларувалось, що до України постачається по 100 таких дронів щомісячно. Водночас сказати, що вони помітні на фронті - важко.

Можливо через те, що австралійський дрон призначений для доставки вантажів вагою 3-5 кг на дальність до 120 км, що означає більші вимоги до конструкції.

Водночас картонні FPV-дрони-камікадзе літакового типу потенційно виглядають дешевшими за квадрокоптерні аналоги. Бодай через необхідність лише в одному, а не чотирьох електромоторах.

Читайте також: Чому "Залізний купол" не відбивав атаку Ірану: як влаштована ПРО Ізраїлю та система Arrow, чи провалилась вона