xcounter
#

Bloomberg пише про "таємні" і "форсовані" поставки понад 20 Bayraktar TB2 в Україну, але насправді поспіху немає

Bayraktar TB2 від турецької компанії Baykar Makina
Bayraktar TB2 від турецької компанії Baykar Makina
10438

Туреччина продала Україні значно більше озброєних безпілотників, ніж повідомлялося раніше, і планується укласти додаткові угоди.

Так інтригуюче починається публікація у американськму виданні Bloomberg під гучною назвою Ukraine Angers Russia by Buying Turkish Drones and Wants To Get Its Hands On More.

Значно більша вартість БпАК говорить про закупівлю Bayraktar TB2
Bayraktar TB2

Журналісти видання Bloomberg, посилаючись на свої розмови з представниками турецького уряду, пишуть, що загалом Україна отримала від Туреччини "значно більше" безпілотників, ніж повідомляли в офіційних джерелах.

Читайте також: Посол Боднар розповів, коли в Україні з’явиться завод по виробництву Bayraktar TB2

Також видання стверджує, що Туреччина погодила постачання в Україну додаткової кількості безпілотних розвідувально-ударних комплексів Bayraktar TB2. Наголошується, що Україні вже найближчим часом передадуть щонайменше 24 безпілотники.

Безпілотник Bayraktar TB2 має максимальну злітну масу у 560 кг, корисне навантаження – у 55 кг, тривалість польоту – 24 години.
Безпілотник Bayraktar TB2 має максимальну злітну масу у 560 кг, корисне навантаження – у 55 кг, тривалість польоту – 24 години.

У публікації Bloomberg також згадується, що 3 грудня відбулася телефонна розмова президента Росії Володимира Путіна з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом. Серед іншого, Путін поскаржився Ердогану на використання українською армією безпілотних апаратів "Байрактар". Раніше Путін наполягав на тому, аби Туреччина взагалі не продавала Україні безпілотні комплекси ( дивись - Українські Bayraktar TB2 Кремль "збиватиме" турецькими мандаринами).

Тиск Москви, втім, жодним чином не вплинув на послідовну українсько-турецьку військову співпрацю за цим напрямком.

Bayraktar TB2 вже служить у Збройних Силах України
Bayraktar TB2 вже служить у Збройних Силах України

Разом з тим, за даними Defense Express, закупівля у Туреччини комплексів Bayraktar TB2 не передачає "форсованих" поставок, про які пише видання Bloomberg.

У 2019 році Україна для своїх Збройних сил закупила шість розвідувально-ударних БпЛА "Байрактар TB2" (Bayraktar TB2), три станції управління та керовані бомби до цього БпЛА. Сума контракту становила $70 млн.

Bayraktar TB2 з покращеними тактико-технічними характеристиками отримали Військово-морські сили України.

У 2021 році ще один комплекс Bayraktar TB2 з покращеними тактико-технічними характеристиками, який складається з декількох безпілотників та станцій управління, отримали Військово-морські сили України. Як з місця подій повідомляв Defense Express, оновлений БпАК був переданий 15 липня до складу 10-ої морської авіаційної бригади Військово-морських сил України. Поставку цього безпілотного комплексу ВМС України компанія Baykar здійснила зі значним випередженням графіку.

За даними Defense Express, Україна дійсно запланувала на 2022 рік виділення коштів на закупівлю декількох нових безпілотних комплексів Bayraktar TB2. Власне, ці закупки передбачені в рамках раніш укладенних домовленостей між Міноборони та компанією Baykar - на додаток до обумовлених закупівель та поставок безпілотних комплексів на 2021 рік.

Враховуючи вартість одного комплексу Bayraktar TB2 та запланові обсяги коштів, можна зробити висновок, що у 2022 році Збройні Сили України можуть отримати ще два-три комплекси Bayraktar TB2.

Склад минулої поставки Bayraktar TB2 до ЗСУ: 6 дронів, 3 станції, кілька сотень MAM-L, навчання, тощо
Склад першої поставки Bayraktar TB2 до ЗСУ: 6 дронів, 3 станції, кілька сотень ракет MAM-L, навчання, тощо

Склад комплексу може бути різним як за кількістю дронів, так і станцій управління.

Безпілотник Bayraktar TB2 має максимальну злітну масу у 560 кг, корисне навантаження – у 55 кг, тривалість польоту – 24 години, дальність дії радіоканалу управління та телеметрії – до 300 км. Це бойовий радіус при застосуванні його в ударній опції. Проте максимальна дальність польоту Bayraktar TB2 у програмованому режимі становить 4000 км.

MAM-L
Плануючі бомби з лазерним наведенням MAM-L виробництва компанії “Рокетсан” мають дальність ураження цілі на відстанях від 500 м до 8 км. Висота застосування визначається метеорологічними та іншими умовами. Принцип наведення – по лазерному променю.

Додамо, що орієнтовна кількість Bayraktar TB2, які компанія Baykar поставила до Азербайджану, з огляду на різні неофіційні джерела, становила лише 3-4 комплекси. Проте навіть такої кількості вистачило для кардинальної переваги у війні за Нагірний Карабах.

Читайте також: Морські Bayraktar TB2: що насправді передали ВМСУ - розповідаємо все, що дозволено (відео)