xcounter
#

Другий Ан-225 "Мрія" збираються добудовувати за допомоги Туреччини - віце-прем'єр Олег Уруський

Другий Ан-225 "Мрія" збираються добудовувати за допомоги Туреччини - віце-прем'єр Олег Уруський
6308

Туреччина може профінансувати добудову другої "Мрії", яка нині знаходиться на ДП "Антонов". Про це на прес-конференції у Києві 23 жовтня повідомив віце-прем'єр-міністр – міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський.

Ця тема несподівано виникла під час нещодавнього візиту офіційної урядової делегації з України до Туреччини.

"Зовсім екзотична була для мене ситуація, коли під час візиту ми торкнулися з президентом Туреччини питання добудови другої "Мрії". Навіть незважаючи на ту суму, яка була оголошена з українського боку щодо необхідності для реалізації цього проекту, турецька сторона заявила, що це питання потребує подальшого обговорення на експертному рівні.

Читайте також: Посадка Ан-225 "Мрія" у Варшаві з рекордним вантажем медичних засобів (відео)

У них є зацікавленість саме в стратегічних транспортних літаках, але "Руслани" ми запропонувати не можемо, оскільки ті, що є, вони нам самим потрібні, а нових ми побудувати не можемо. А "Мрію" одну теоретично можемо добудувати та вірю, що практично теж можемо, якщо буде зацікавленість інвесторів", - повідомив Олег Уруский.

У 2019 році заявлялось, що для завершення робіт з добудови другого літака Ан-225 потрібно від $300 до 400 мільйонів. Також повідомлялось про готовність Китаю долучитись до цієї добудови - але китайські ініціативи продовження так і не мали.

На сьогоднішній день недобудований літак знаходиться посеред величезного авіаційного цеху на заводі ім.Антонова, де крім фюзеляжу виготовили планер і хвіст літака. Частини конструкції можна побачити навіть всередині недобудованої "Мрії".

Ан-225 створили для транспортування із заводів-виготовлювачів і запасних аеродромів орбітального космічного корабля "Буран", а також ракетних блоків "Енергія" на космодром "Байконур" у Казахстан. Крім того, літак планували використовувати як повітряну стартову платформу для космічних запусків. Свого часу таких гігантів планували побудувати мінімум 10, але амбітну радянську космічну програму, під яку спеціально конструювали "Мрію", згорнули через розпад СРСР.

Транспортник має унікальні характеристики злітної маси (600 тонн), маси перевезеного вантажу (до 250 тонн), габаритних розмірів, дальності польоту (понад 14 тис. км).

Читайте також: Столтенберг: Україна забезпечує стратегічне авіаперевезення для країн НАТО