xcounter
#

Танк трьох країн: армія Пакистану отримала нові танки Al Khalid-1 з українським "серцем" (відео)

"Аль Халид-I" побудований в рамках спільного проєкту з Китаєм та Україною
2120
Танки Al Khalid-1 армії Пакистану
Танки Al Khalid-1 армії Пакистану

Al Khalid-1 був побудований в рамках спільного проєкту з Китаєм та Україною

Командування збройних сил Пакистану 28 липня провело урочисту церемонію передачі партії нових танків "Аль-Халид-I" до складу полку бронетанкового корпусу. Головним гостем заходу став начальник штабу армії Пакистану (COAS) генерал Камар Джавед Баджва, який відвідав компанію Heavy Industries Taxila (HIT).

Це провідне підприємство Пакистану, що відповідає за розвиток бронетанкової техніки цієї країни. Як було заявлено на церемонії, танк "Аль-Халид-I" був побудований в рамках спільного проєкту з Китаєм та Україною.

Читайте також: На модернізацію одного танку Т-64 у версію "Краб" ХКБМ хоче 5 років

При цьому начальник штабу армії Пакистану висловив задоволення та вдячність за сучасні продукти, які виготовляє безпосередньо Heavy Industries Taxila. Бо це, за словами генерала, потрібно для досягнення самостійності у виробництві оборонних засобів світового класу, необхідних для зміцнення середовища безпеки.

Танк Al Khalid-1 - це результат спільної роботи з дружніми країнами Китаєм та Україною.

Під час церемонії танки Al Khalid-1 демонстрували свої можливості, включно з мобільністю, швидкістю, роботою системи стабілізації гармати та застосування димової завіси для для маскування руху.

Створення танку Al Khalid-1 є розвитком угоди між КНР (компанія Норінко) і Пакистаном (Heavy Industries Taxila) про розробку і спільне виробництво нового основного бойового танка MBT-2000 (він же "Тип 90-II"), яку було укладено 1 жовтня 1988 року.

Танки "Тип 90-II" / MBT-2000 у різних варіантах виконання стали прототипами для подальшого розвитку проєкту до версії перспективного пакистанського танка "Тип 90-IIM", що згодом отримав власну назву "Аль Халід".

Al Khalid-1
Al Khalid-1 оснащено 125-мм гарматою ZPT-98 - копією радянської 2А46

Перший зразок був продемонсторований у липні 1991 року. Після всебічних випробувань, що закінчилися влітку 1998 року, було прийнято рішення про прийняття на озброєння армії Пакистану ОБТ "Аль Халід-1".

Основний бойовий танк "Аль Халід" має певні відмінності від свого попередника "Тип 90-II"/MBT-2000.

1. Він оснащений навісним динамічним захистом китайського виробництва.

2. Він має нове моторно-трансмісійне відділення, в якому встановлено український дизельний двигун 6ТД-2 і автоматична трансмісія.

Al Khalid-1
Бойові властивості Al Khalid-1 забезпечує український двигун

Вибір на користь українського дизеля був викликаний як його можливостями, так і попередньою історією давньої співпраці з Україною у військово-технічному плані. Адже раніше Пакистан придбав в України 320 танків Т-80УД з двигунами 6ТД-1. Тож не дивно, що кормова частина МТО танка "Аль Халід" фактично повністю ідентична Т-80УД.

У 1998 році був підписаний пілотний контракт на постачання з України декількох МТО як з двигунами 6ТД-1 (1000 к.с.), так і з двигунами 6ТД-2(1200 к.с.).

У подальшому для 285 серійних танків "Аль Халід" ставка була зроблена на використання двигунів 6ТД-2.

Насьогодні Україна має низку контрактів на постачання МТО до Пакистану - і для проєкту "Аль Халід", і для продовження ресурсу та ремоторизації Т-80УД з двигунами 6ТД.

Читайте також: Танк нового покоління Німеччини та Франції MGCS: розробка офіційно розпочалась