xcounter
#

"Тайфун", "Нептун" і "Отаман": п'ять головних подій тижня від Defense Express

1227
"Тайфун", "Нептун" і "Отаман": п'ять головних подій тижня від Defense Express

Куди прямує "Отаман", "Нептун" проти РЕБ та інші новини тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Пастка “6х8. Куди прямує “Отаман”?

Проєкт "Отаман" розроблявся на підставі Спільного рішення між підприємством НВО "Практика" та Міністерством оборони України, яке було підписане у 2019 році.

Читайте також: "Вільха-М", "Нептун" і Т-72АМТ: які зразки нового озброєння перевіряють в ДНДІ ВС ОВТ (фото)

Цей документ був наслідком наради представників Військово-морських сил (зокрема командування морської піхоти України), Департаменту військово-технічної політики, розвитку ОВТ, ЦНДІ ОВТ і самого підприємства "Практика" щодо створення лінійки уніфікованих броньованих колісних машин "Отаман".

Отаман 6х6

Сторони вирішили, що Командування морської піхоти має сформувати та надати для опрацювання до ЦНДІ ОВТ тактико-технічне завдання на командно-штабну машину з колісною формулою 6х6, а також ТТЗ на машину в модифікації бронетранспортер з колісною формулою 8х8 на решту модифікацій бойових машин на базі шасі "Отаман" з колісною формулою 6х6 та 8х8.

Отаман 6х6

Машину "Практика" почала робити за власні кошти, швидко і зі сподіваннями, що так само будуть поспішати і військові, які мали надати оперативно-тактичні вимоги, на базі яких буде сформульоване тактико-технічне завдання, вимогам якого і має відповідати нова машина.

Отаман 6х6 підвіска

Але обіцяні документи з боку МО, ГШ та морської піхоти все не надходили. Час спливав. Вже навіть прототип машини був зроблений, а ОТВ та ТТЗ на платформу 6х6 так і не було.

Якщо пропустити низку коридорів "паперового лабіринту", в який потрапила "Практика" з "Отаманом", то ми дійдемо до того, коли зрештою було заявлено про недоцільність використання платформ 6х6 як колісної бази для спеціалізованих машин.

Отаман 6х6

Це означає, що "Практика" має швиденько перевзутися і бути готовою до того, щоб робити новий макет "Отамана" 8х8. І, відповідно, знайти для цього значний шматок грошей. Або ж доводити свій зразок 6х6 з прицілом на експорт, але без використання цієї машини у власній армії шанси продажу розробки іноземному замовнику зменшуються.

Крилата ракета проти РЕБ

На черговому етапі державних випробувань "Нептун" тестували на здатність протидіяти засобам радіоелектронної боротьби ворога, коли він намагається "засліпити" ракету та відвести її в сторону.

Винищувачі Су-27 ПС ЗСУ під час випробувань комплексу РК-360МЦ

Для проведення випробувань були залучені винищувачі Су-27, а зону випробувань контролювали гелікоптери армійської авіації Збройних сил України та патрульні літаки Державної прикордонної служби: про це ми розповідали в окремому фоторепортажі.

"Тайфун" вистрілив на максимальну дальність

Під час масштабних ракетних тестувань, які проходили в Одеській області, розроблений ДержКБ "Південне" реактивний снаряд "Тайфун-1" здійснив постріл на максимальну дальність.

Тайфун-1

Судячи з фото, для фіксації параметрів польоту ракети використовувався надсучасний балістичний радар від компанії Weibel, який дозволяє відслідковувати траєкторію польоту та здійснювати відеофіксацію завдяки оптичним та тепловізійним камерам.

"Тайфун-1" має збільшену удвічі, у порівнянні із звичайним реактивним снарядом для "Граду", дальність стрільби: 40 км проти 20. Водночас осколково-фугасна бойова частина залишилась без змін - 18,4 кг.

Реактивний снаряд

Цей реактивний снаряд призначено для озброєння всіх 122-мм реактивних систем залпового вогню, які вже знаходяться на озброєнні Збройних Сил України та знаходиться на стадії розробки. Мова йде про БМ-21 "Град" та новітні РСЗВ "Верба" та "Берест".

"Оборонка" кричить"SOS".

Але пошепки…

Навіть після того, як ДОЗ-2020 вступив у силу, жодне з підприємств вітчизняного ОПК не змогло скористатись державним фінансуванням, аби почати виконувати контракти.

БТР-4. Все у підвішеному стані

Приватні підприємства - ті, у кого це вийшло, тримаються за будь-який ДОЗ, і все ще спокушаються експортними контрактами. У більшості випадків – безпідставно. При цьому побоюються голосно кричати "SOS"! Сподіваються, що це зробить хтось інший...

Головки самонаведення Квітник

Директора державних підприємств під дахом "Укроборонпрому" також шукають способи виживання, час від часу вимушено озираючись нагору. Але там невтомно презентують все нові концепції реформ державного сектору ОПК, написані то за британські, то за французькі гроші.

РЛС Квант Радіолокація

Але треба не робити слайди, а приходити з питаннями до Президента, РНБО, офісу Президента, Уряду вкупі в Міноборони та Мінекономіки… Чи залишились у цьому примарному ланцюжку небайдужі до того, що відбувається з оборонною промисловістю сьогодні, і що з нею буде завтра?

Працівники "Кварсит" вийшли на акцію протесту

Метою акції протесту була підтримка вимог членів профспілки та трудового колективу підприємства КДНВП "Кварсит" допомогти повернути борги із заробітної плати за 35 місяців та відновити роботу підприємства.

01 травня ц.р. відбулась акція протесту працівників КДНВП

На підприємстві сподіваються, що в Уряді відреагують на їх звернення у терміни, що встановлено Законом України "Про звернення громадян".

Якщо сьогодні не звернути увагу на проблеми КДНВП "Кварсит", завтра не стане змоги налагодити замкнений цикл серійного виробництва українських зенітних ракет.

Читайте також: Оцінка перспектив: що очікувати на ринку торпед