xcounter
#
РК-360МЦ "Нептун
РК-360МЦ "Нептун

​"Нептун" здійснив пуск в умовах максимально наближених до бойових

1743

Комплекс РК-360МЦ "Нептун", сьогодні 27 квітня, проходить випробування на полігоні Алібей у Одеській області

Комплекс берегової оборони РК-360МЦ "Нептун" проходить черговий етап державних випробувань, які передують прийняттю на озброєння Збройних Сил України.

"Льотні випробування проводяться зі створенням реальних радіоперешкод для головки самонаведення ракети та залученням авіації - літаків Су-27", - повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

Читайте також: ​"Вільха-М" - підготовка до пуску та знищення цілі: з’явилось відео з останніх вогневих випробувань
РК-360МЦ
Пуск Р-360 "Нептун"

Таким чином розробка ДККБ "ЛУЧ" тестується в максимально наближений до бойових умовах, коли противник ставить засобами радіоелектронної боротьби завади для систем виявлення та наведення на ціль.

РК-360МЦ
Пускова установка комплексу РК-360МЦ "Нептун"

Ракета Р-360 слідує за визначеним маршрутом, керуючись інерціальною системою навігації, яка звіряється із даними від супутників. Політ відбувається на гранично малих висотах з дозвуковою швидкістю. На кінцевому етапі маршруту ракета робить "горку", знаходить за допомогою радіолокаційної головки самонаведення ціль, спускається до лічених метрів над водою та прямує до ворожого корабля.

У свою чергу противник може засобами РЕБ "засліпити" ракету та відвести її в сторону. Ці випробування мають довести, що Р-360 "Нептун" може знищити ціль навіть за таких умов.

ГСН
ГСН крилатої ракети Р-360 "Нептун"

Нагадаємо, що для "Нептуна" це вже другі за квітень вогневі випробування. Це говорить про активізацію прийняття цього комплексу на озброєння, що може відбутися вже у найближчій перспективі. Так, 2 квітня цього року, "Нептун" здійснив ураження морської цілі на відстані у 100 км від узбережжя.

Береговий ракетний комплекс РК-360МЦ "Нептун" призначений для контролю територіальних вод і проливних зон, захисту військово-морських баз, берегових об'єктів і інфраструктури узбережжя, захисту узбережжя на десантно-небезпечних напрямках.

Комплекс забезпечує наведення, цілерозподіл та знищення цілей протикорабельними крилатими ракетами Р-360. Заявлена дальність пуску ракети становить до 280 км. Швидкість близько 1000 км/год, висота польоту над гребенем хвиль - від 3 до 10 м. Маса ракети - 870 кг, маса бойової частини -150 кг.

РК-360МЦ
Для "Нептуна" це вже другі випробування за квітень

Дивізіон РК-360МЦ "Нептун" забезпечує старт окремих ракет або залповий пуск до 24 ракет (тобто повний залп 6 пускових установок), з інтервалом пусків у залпі від 3 до 5 сек. Бойове застосування комплексу забезпечується в простих і складних метеоумовах вдень і вночі при повній автономності наведення після пуску в умовах вогневої і радіоелектронної протидії противника.

Комплекс "Нептун" розроблений ДержККБ "Луч", виготовляється у кооперації з залученням лише вітчизняних підприємств.

Читайте також: Як "Нептун" влучає у ціль: нові подробиці випробувань та унікальне відео