xcounter
#

Стало відомо, коли ЄС почне розгортати власну ПРО, яку робить MBDA

1975
Стало відомо, коли ЄС почне розгортати власну ПРО, яку робить MBDA

ЄС лише на дослідження перехполювача гіперзвукових ракет Aquila для системи Twister закладає 140 млн євро

Днями європейська міжурядова Організація спільного співробітництва у сфері озброєнь (OCCAR) уклало із MBDA тверду угоду на розробку системи оборони від гіперзвукових ракет. Мова йде про початкову стадію робіт - дослідження різних концепцій перехоплювачів та розвитку критично важливих технологій строком у три роки та у межах програми HYDIS² - HYpersonic Defense Interceptor Study 2 (дослідження гіперзвукового оборонного перехоплювача).

Ця програма оцінена у 140 млн євро, з яких 80 млн євро береться з European Defence Fund (європейського оборонного фонду). За ці гроші не планується отримати готові зразки, але це одна зі сходинок до реалізації проєкту ПРО власного європейського виробництва. А кінцевою метою є створення атмосферного перехоплювача, який зможе захистити від манервуючих балістичних ракет, гіперзвукових крилатих та гіперзвукових плануючих ракет.

Читайте також: У РФ законодавчо закріпили деградацію авіаційної галузі: без двигунів та літаків, але за планом

Фактично мова йде про проєкт, який відомий під назвою Twister від MBDA із перехоплювачем Aquila, який вже отримує національне фінансування, наприклад, від Великої Британії.

Але тепер сталі відомі орієнтовні строки реалізації та деталі цього проєкту протиракетної оборони. Як пише Janes, з посиланням на неназваного представника MBDA, HYDIS² насправді має не просто займатися концепціями, а досягнути рівня TRL 6 - наявність вже бета-прототипу, а сама технологія має бути продемонстрована у відповідному середовищі.

При цьому оцінка та демонстрація технологій має початися вже у 2026 році и триватиме доволі довгий час, до 2029-2030 року, після чого розпочнеться етап проєктування та виробництва зі строком набуття початкової готовності системи ПРО не раніше 2035 року.

Також слід нагадати, що проєкт Twister, фактично, був трохи посунутий у пріоритетах, бо проміжним рішенням обрано ізраїльську систему протиракетної оборони Arrow 3, яку Німеччина закупила у вересні 2023 року за 3,5 млрд доларів. Ця система ПРО використовує екзоатмосферне перехоплення та має бути передана до 2025 року, а повна бойова готовність із всеракурсністю досягнута на рівні 2030 року.

Читайте також: Скільки часу треба на створення аналога "Ланцета" без обмежень у фінансах: приклад Edge Group з ОАЕ