xcounter
#

Скільки часу треба на створення аналога "Ланцета" без обмежень у фінансах: приклад Edge Group з ОАЕ

15371
Hunter 5 від Edge Group
Hunter 5 від Edge Group

Edge Group з ОАЕ веде розробку баражуючих боєприпасів серії Hunter та досягла важливої віхи у проєкті

Створення баражюучих боєприпасів по типу "Ланцета" є не дуже простою задачею, як може здатися на перший погляд. Навіть коли роботи виконуються у мирний час та не відчувають браку коштів. І чудовим прикладом цього є робота Edge Group з Об'єднаних Арабських Еміратів, яка є конгломератом місцевих оборонних компаній та точно не зустрічається з обмеженими бюджетами.

Зокрема підрозділ конгломерату HALCON отримав у лютому 2023 року твердий контракт на розробку та постачання до збройних сил ОАЕ своїх баражуючих боєприпасів Hunter на загальну суму близько 300 млн доларів (1,1 млрд дирхам ОАЕ).

Читайте також: Як у РФ з 90-х намагаються зробити свій NASAMS з Р-77 і що з цього вийшло
Edge Group Hunter
Сімейство Hunter від Edge Group

Ці дрони-камікадзе були вперше продемонстровані у листопаді 2021 року на авіашоу у Дубаї, але лише зраз дослідний і спрощений зразок Hunter 5 здійснив свій перший політ. Про що і фактично повідомила Edge Group оприлюднивши відповідне відео.

З боку Defense Express зазначимо, що відео було завантажено ще три місяці тому, але не було опубліковано відкрито і про його існування стало відомо лише через оновлення сторінки, яка присвячена Hunter 5 на сайті Edge Group.

При цьому мова дійсно йде про доволі спрощену версію Hunter 5. Бо в оригіналі це має бути баражуючий боєприпас контейнерного запуску, для чого дрон має бути оснащений ракетним прискорювачем, крилом та оперенням, що складається. Також він має бути оснащений розвинутим сенсором, елементами штучного інтелекту тощо.

Hunter 5
Hunter 5

Загалом Hunter 5, з розмахом крила у 3,6 метра, злітною вагою у 50 кг та корисним навантаженням до 5 кг, має знаходитись у повітрі до 150 хвилин та мати дальність зв'язку до 100 км.

Але поки прототип випробуваний з шасі для традиційного злету та фіксованим крилом. Звісно це пов'язано із тим, що мова йде про перші льотні випробування.

Hunter 5

Саме тому, для запуску двигуна можливо використати "ручний" запуск, а замість підвісу з камерами, які необхідіні для дорозвдіки та наведення на ціль, скоріш за все, макет. Водночас сам технологічний рівень розробки, зокрема деякі рішення із кріпленням крила до фюзеляжу, можливо вважати цікавим.

Також слід зазначити, що до роботи над цими дронами, з огляду на відео, залучені не лише місцеві фахівці, а й "легіонери", вочевидь з європейських та американських компаній. Що знову показує: наявність грошей та досвіду все одно не означає блискавичного результату, бо мова вже йде про розробку, яка триває мінімум три роки.

Hunter 5
Читайте також: ЗСУ б’ють рідкісною ракетою 9М79, як РФ хоче прикривати штурмові групи від дронів та інші новини тижня