xcounter
#

Чому в Україні буксують проекти по військовим роботам, і хто в цьому винен (відео)

2207
Роботизована платформа від Global Dynamics на виставці "Зброя та Безпека-2019"
Роботизована платформа від Global Dynamics на виставці "Зброя та Безпека-2019"

Своїми спостереженнями та досвідом поділився один з вітчизняних виробників таких систем

Зокрема, під час інтерв’ю з відомим військовим експертом Валентином Бадраком в програмі Security Talks, один з представників львівської компанії Global Dynamics відзначив, що в розробці вітчизняних наземних роботизованих систем та її постачанні у ЗСУ зацікавлені "ніжні" чини та власне керівництво ЗСУ.

"В нас дуже добре співробітництво (з військовими) на рівні виконавців. Ми практично постійно працюємо на нашому полігоні в Яворові (військовий полігон ЗСУ). Ми пройшли випробування в рамках науково-дослідної роботи на полігоні в Чернігові (мається на увазі випробування ДНДІ ВС ОВТ, - прим. ДЕ). І так само були в Житомирі декілька разів на полігоні", - розповів технічний директор проекту Roboneers приватної компанії Global Dynamics Сергій Павлов.

Читайте також: Інозамовник зацікавився українською роботизованою платформою Camel від компанії Roboneers

Також він повідомив, що про можливе постачання в українське військо такої техніки говорив і власне Головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Руслан Хомчак.

"Пройшли випробування (в ДНДІ) платформи Camel. Чи готові ви поставити її на озброєння (спитали у Головнокомандувача)? Він сказав – Так. Ми раді. Ми хочемо це зробити. Це сказав Хомчак. Далі, ми поки що, ніякої зацікавленості не побачили", - розповів Сергій Павлов.

Camel
Багатоцільова роботизована платформа Camel від Global Dynamics на випробуваннях в ДНДІ у липні 2020 року

На думку технічного директора приватної компанії Global Dynamics, основною проблемою є певне непорозуміння з окремими військовими чинами десь "всередині" військового відомства.

Camel
Роботизована платформа Camel під час випробувань в інтересах інозамовника

"На нижньому рівні всі люди розуміють, що це потрібно й нам ідуть на зустріч і на полігонах і в ДНДІ. Ми маємо з ними нормальні стосунки, ми зі всіма працюємо. Але, на жаль, там є якійсь прошарок, я не знаю як це назвати. І от тут всі проблеми починаються – на горі розуміють, внизу розуміють, а ось всередині воно поки що… не дуже", - констатував представник Global Dynamics.

Не меншою проблемою, на думку Сергія Павлова, є й відсутність зацікавленості до розробки та покращення таких систем з боку Держави, адже можливості (як фінансові, так і технічні) в приватних виробників у придбанні окремих видів того ж озброєння досить обмежені й без допомоги державних установ обійтися практично неможливо.

Наприклад, одним з найбільш перспективних напрямків є оснащення вітчизняних наземних роботизованих систем високоточними ракетними системами (ПТРК).

Фантом
Про безпілотну платформу "Фантом" озброєну ПТРК від ДК "Укроборонпром" нічого не чутно вже кілька років

"Коли оператор стріляє з протитанкового комплексу на полігоні в нього 80% попадань. Коли оператор стріляє в бойових умовах в нього 7% попадань. І коли людина буде (в бойових умовах) стріляти з нашої машини (дистанційно) в неї влучність буде як на полігоні", - переконаний Сергій Павлов.

Однак подібні випробовування потребують безпосередньої участі державних розробників (наприклад КБ "Луч"). Зі свого боку львівські розробники готові до спільної праці в розробці подібного проекту, проте наразі не бачать зацікавленості зі сторони держави.

ROBONEERS
Броньована бойова платформа Ironclad та вантажно-логістична роботизована танкетка Hound від компанії Global Dynamics на виставці "Зброя та Безпека-2018"

"З нашої сторони ми все для цього робили… ми відкриті, ми для цього готові та розуміємо, що цим є майбутнє. Але зі сторони держава, ну я не відчуваю, що є так само така зацікавленість", - відзначив Сергій Павлов.

Нагадаємо, львівська компанія Global Dynamics займається розробкою низки роботизованих систем подвійного призначення вже шість років. Наразі в роботі знаходяться три "військових" розробки – логістично-транспортна роботизована платформа Camel, більш важка бойова платформа та бойовий модуль з великокаліберним кулеметом 12,7 мм.

Читайте також: Битви роботів: світ та Україна (відео)