xcounter
#

США вперше експортують комплекс FS-LIDS для знищення "літаючих мопедів", його ціна "кусається"

26487
Робота комплексу FS-LIDS, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Робота комплексу FS-LIDS, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Дозволити собі такий комплекс зможуть лише країни, яким не стоїть питання "економічної" ефективності ППО

Державний департамент США дозволив продати Катару комплекс FS-LIDS для знищення дронів-камікадзе та інших низьколетючих повітряних цілей. Вартість майбутньої поставки – 1 мільярд доларів.

В пакет увійдуть 200 баражуючих боєприпасів-перехоплювачів Coyote Block 2 та пускові установки до них, системи радіоелектронної боротьби CUAEWS, багатофункціональні РЛС KuMRFS та оптико-електронні станції для виявлення БПЛА, система управління FAAD C2. Комплекс буде виконаний у стаціонарному варіанті, розповідає портал Defense Brief.

Читайте також: За результатом доведеної бойової ефективності: Норвегія закупила польські ПЗРК Piorun

Такий комплекс стоїть на озброєнні армії США ще з 2018 року, виробник – корпорація Raytheon. Катар став першим експортним покупцем FS-LIDS, скільки знадобиться на виготовлення цього комплексу – поки лишається невідомим.

Дрон-камікадзе Coyote Block 2 за своїми характеристиками – це по суті малорозмірна дозвукова ракета із твердопаливним прискорювачем, котра має заявлену дальність ураження цілі до 15 км. Стверджується, що Coyote Block 2 можна застосовувати і як "класичний" дрон-камікадзе для ураження наземних цілей.

Coyote Block 2, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Американці намагались застосовувати для FS-LIDS дрон-камікадзе Coyote Block 1 з електродвигуном, конструктивно схожий на БПЛА сімейства Switchblade. Але в процесі випробувань виявилось, що Coyote Block 1 має занадто малу енергетику для ураження повітряних цілей. Тому від застосування цього дрону-камікадзе на комплексі FS-LIDS довелось відмовитись.

Сама по собі конфігурація такого комплексу для боротьби проти «літаючих мопедів» виглядає цікавою. Але дозволити собі FS-LIDS зможуть лише країни, в яких не стоїть питання "економічної" ефективності протиповітряної оборони. І перед якими не стоїть дилема, що для знищення повітряної цілі вартістю 20 тисяч доларів доводиться застосовувати ракету вартістю 100 тисяч доларів.

Схема роботи комплексу FS-LIDS, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Саудівська Аравія має лазер, який може збивати всі 100% "літаючих мопедів" Ірану