xcounter
#
Yankee go home:  США на третину скоротять свій військовий контингент у Німеччині

Yankee go home: США на третину скоротять свій військовий контингент у Німеччині

Польща готова замінити Німеччину, але в цілому це недобре
417

До вересня 2020 р. з Німеччини має буде виведено майже 9,5 тис. американських військовослужбовців. Президент США Дональд Трамп доручив Пентагону істотно скоротити американський контингент у цій країні до осені.

Першим про цю новину повідомило американське видання The Wall Street Journal. За словами джерел газети, відповідне розпорядження було підписано радником президента США з національної безпеки Робертом О'Брайєном.

База США у Німеччині
Американські військові на базі Рамштайн у Німеччині. Президент США відвідував їх у 2018 р.

У виданні стверджується, що цей крок у адміністрації Трампа обговорювався з вересня минулого року. "Однак рішення було ухвалене на тлі напруженості у відносинах США з Німеччиною, у тому числі з-за рівня військових витрат ФРН", - написав The Wall Street Journal.

Читайте також: Чергові слухання по справі МН-17: російська сторона апелює на "багі" в YouTube
Меркель НАТО Трамп
Між Ангелою Меркель, що захистила докторську дисертацію з фізики, та агресивним бізнесменом Дональдом Трампом хімії немає...

Сам Трамп раніше публічно заявляв про те, що альянс неефективний, а внесок європейських союзників США у організацію - недостатній. Але де-факто саме Німеччина, як країна з найбільш розвинутою економікою у Європі, несе на собі головний тягар військових витрат НАТО серед європейських учасників.

Агентство Reuters з посиланням на високопоставленого чиновника США повідомило, що рішення щодо американських військ у Німеччині може викликати стурбованість в Європі. З огляду на те, що це спричинить дискусії щодо послідовності США у складі НАТО протидіяти стратегії Росії на європейському напрямку.

Путін агресія
Системне продукування насильства та розхитування стабільності у Європі та світі - одна зі складових стратегії Росії

При цьому стверджується, що "рішення про скорочення американського контингенту стало підсумком роботи генерала Марка Міллі, голови Об'єднаного комітету начальників штабів, і не має нічого спільного з напруженістю між Трампом і німецькою владою". "Потреба у великому американському військовому контингенті у Німеччині зменшилася через загальне збільшення витрат на оборону з боку інших країн НАТО", - пояснили в Білому домі.

США покладаються на власні сили у першу чергу

Рішення Трампа про скорочення чисельності американських військових у Німеччині піддали критиці законодавці з блоку канцлера Ангели Меркель.

"Якщо справа дійсно дійде до виведення частини американських військ, ми приймемо це до відома. Ми високо цінуємо співпрацю з американськими збройними силами, яка розвивалося протягом десятиліть. Це в інтересах обох наших країн", - сказав міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас в інтерв'ю виданню Bild am Sonntag.

НАТО
Співпраця країн НАТО розвивалося протягом десятиліть

У Німеччині нині розміщується близько 35 000 американських військових, і країна є одним з найважливіших військових центрів для США, включно з розміщенням ядерних арсеналів.

Так, у квітні 2020 р. з’явилась інформація, що Пентагон планує оновити свій ядерний арсенал у Німеччині, замінивши бомби B61, які роками зберігаються на базах, на більш сучасні. Ці ядерні бомби ВПС США, що залишилися на території ФРН ще з часів "холодної війни", знаходяться на авіабазі люфтваффе у Бюхелі. За різними оцінками, йдеться від 15 до 20 ядерних зарядів.

ядерна зброя НАТО
Соціал-демократи Німеччини закликають вивести американське ядерне озброєння з Німеччини.

При цьому цікаво і важливо, що у середині травня голова Соціал-демократичної партії Німеччини Рольф Мютценіх в інтерв'ю der Tagesspiegel закликав вивести американське ядерне озброєння з Німеччини.

За його словами, ядерна зброя у країні не підвищує безпеку, а навпаки. Мютценіх вважає, що "настав час для Німеччини виключити розміщення (ядерної зброї) у майбутньому".

У відповідь на це посол США у Польщі Джорджетт Мосбахер повідомила, що "якщо Німеччина хоче зменшити ядерний потенціал НАТО і послабити альянс, можливо, Польща, яка чітко виконує свої зобов'язання, усвідомлює ризики і розташована на східному фланзі НАТО, могла б розмістити відповідні сили і засоби у себе".

Посол США у Польщі Джорджетт Мосбахер - про Польщу та ядерну зброю

Посол США в Німеччині Річард Гренелл, у свою чергу, 14 травня 2020 р. заявив, що "надійне ядерне стримування, а також літаки, здатні нести ядерну зброю, є ключовими елементами НАТО, які необхідні в сучасному світі і в які Німеччина зобов'язалася зробити свій внесок".

На американських базах у Німеччині працюють 12 000 німців

У квітні Spiegel повідомив, що міністерство оборони Німеччини попередньо домовилось з Пентагоном про придбання бойових літаків виробництва Boeing, які мають замінити морально і фізично застарілі винищувачі-бомбардувальники Tornado.

Tornado
Винищувачі-бомбардувальники Tornado мають поступитися літакам виробництва Boeing

45 самолетів корпорації F-18 Boeing (30 винищувачів-бомбардувальників F/A-18E/F Super Hornet і 15 літаків радіоелектронної борьби EA-18 Growler), за планом, мають вирішувати завдання як носії ядерної зброї та потужні засоби радіоелектронної борьби у протидії потужному ворогу.

Загалом на американських базах у Німеччині працюють 12 000 німців. Десятки тисяч інших робочих місць також залежать від американської присутності. Скорочення контингенту США матиме певні негативні наслідки для економіки Німеччини.

У Польщі сподіваються, що частина виведених з Німеччини американських військовослужбовців може буде розміщена на території їхньої країни.

На тлі цього у сусідній країні НАТО Польщі сподіваються, що частина виведених з Німеччини американських військовослужбовців буде розміщена на території республіки. Про це заявив прем'єр-міністр Матеуш Моравецкій у ефірі польської радіостанції RMF.

Справжня небезпека - за східним кордоном", вважають у Польщі

Моравецкій повідомив, що вже певний час йдуть переговори щодо збільшення американського військового контингенту. І що в цьому насамперед зацікавлена Польща. Збільшення кількості військових США у Польщі Моравецкій назвав "зміцненням східного флангу НАТО".

За словами прем'єр-міністра Польщі, на сьогоднішній день у країні вже дислоковано близько 5 тисяч американських військових, але цього мало, так як "справжня небезпека - за східним кордоном".

Читайте також: Між війною та миром. Як Росія хоче захопити світ