xcounter
#

США бояться "операції під фальшивим прапором": яку зброю будуть відстежувати ще прискіпливіше

2985
США бояться "операції під фальшивим прапором": яку зброю будуть відстежувати ще прискіпливіше

Водночас поки залишається під питанням те, наскільки ефективно себе продемонструє система контролю, яку планують втілити США

Державний департамент США у четвер, 27 жовтня, оприлюднив свої плани з ефективнішого відстеження поставок зброї в Україну – у США занепокоєні, що російські сили можуть захопити зброю й використати її для провокацій. Про це розповідає видання Defense News.

BGM-71 TOW
BGM-71 TOW, ЗСУ вже б’ють рашистів цією протитанковою ракетою

У планах йдеться про те, що російські сили можуть використати захоплену українську зброю (у тому числі й ту, яку ЗСУ отримали від союзників) як для розроблення заходів протидії цій зброї, так і для так званих "операцій під фальшивим флагом".

Читайте також: США наддадуть черговий "боєприпасний" пакет допомоги на 275 млн доларів, щоб HIMARS, M270 та Mars II не простоювали

Таке попередження прозвучало на фоні безглуздих заяв РФ про плани України застосувани "брудну бомбу" – у США розглядають такі вкиди як потенційне "виправдання" для ескалації з боку Москви.

птрк javelin
Постріл з ПТРК Javelin, фото ілюстративне

Відзначається, що Держдеп США наразі занепокоєний двома видами озброєнь – переносними зенітними ракетними комплексами, зокрема Stinger, а також протитанковими/універсальними тактичними керованими ракетами, включаючи Javelin.

Такий вибір озброєнь, можливо, пов’язаний з тим, що США занепокоєні ймовірністю потрапляння цієї зброї на чорний ринок – досі Україна ретельно стежила за зброєю і таких випадків наразі не було зафіксовано, однак у США кажуть, що "хаотичний характер бойових дій може ускладнити це", тому й планують розширити системи відстеження зброї.

ракетна система HIMARS
Ракетна система HIMARS веде вогонь, фото ілюстративне

Водночас наразі відсутні подробиці щодо того, як саме у США планують реалізувати свій план з контролю озброєнь і наскільки ефективним він буде на практиці.

Як відзначила директор програми неядерної оборони Центру Стімсона Рейчел Стол, "кількість зброї, яка вже потрапила в Україну, більша, ніж будь-коли в Афганістані чи в Іраку після 11 вересня" – з початку повномасштабного вторгнення США надали Україні оборонної допомоги на понад 17 млрд доларів – від ПЗРК та ПТРК до високоточних ракетних систем і ЗРК NASAMS, які мають прибути в Україну вже в листопаді.

Читайте також: ПТРК TOW добрались до ЗСУ в одному з найкращих поєднань - з HMMWV