xcounter
#

Спочатку Бразилія відверто саботує закупівлю САУ в Ізраїлю, а тепер їм треба від них безпілотник

28454
Фото ілюстративне, джерело - Elbit Systems
Фото ілюстративне, джерело - Elbit Systems

Бразилія та Ізраїль дійсно мають не найкращі дипломатичні відносини протягом останнього часу, і це також може бути "аргументом" на укладання тих чи інших оборонних угод

Повітряні сили Бразилії, а точніше перша ескадрилья 12-ї авіаційної групи раніше цього року, у травні, втратила свій безпілотний літальний апарат Hermes RQ-900, це сталося у штаті Ріу-Ґранді-ду-Сул під час виконання завдання з надання допомоги постраждалим від повені - через технічну несправність безпілотник впав на землю.

Зрештою, вже цього місяця оборонне відомство країни оприлюднило рішення про заміну втраченого безпілотника від ELbit System - угода була підписано між місцевою "докою" ізраїльської компанії під назвою AEL Sistemas, і також структурою, яка відповідає за технічне обслуговування літальних апаратів - Парком авіаційних матеріалів Сан-Паулу (PAMA-SP). Вартість закупівлі одного БПЛА становить 9 млн доларів, розповідає видання Zona Militar.

Читайте також: Перший колісний танк Centauro II не без пригод доїхав до Бразилії
Hermes RQ-900
Бразильський Hermes RQ-900, фото - Brazilian Air Force

Причому закупівля нового безпілотного літального апарата проходила напряму, тобто тендер не проводили, така можливість передбачається бразильським законодавством.

Разом з тим, у виданні щодо такої закупівлі роблять ось таке зауваження - що закупівля безпілотника в Ізраїля відбувається фактично на фоні "глухого кута" із закупівлею 36 САУ ATMOS 2000 від тієї ж Elbit Systems.

Нагадаємо - навесні стало відомо, що Бразилія остаточно обрала ці САУ для свого війська, причому ізраїльська САУ виграла у таких конкурентів, як словацька Zuzana 2, французька CAESAR та китайська SH15. Відповідно до подальшого плану, Ізраїль мав би поставити Бразилії дві САУ для технічних та експлуатаційних оцінок, після чого мав би бути виданий контракт на інші 34 машини.

САУ ATMOS
САУ ATMOS, фото ілюстративне

Разом з тим, станом, згодом оборонне відомство Бразилії вирішило призупинити закупівлі САУ і станом на сьогодні контракт так і не було укладено. Формальною причиною призупинення угоди була необхідність юридичної експертизи змін у тендері, реальна причина ймовірно криється у погіршенні дипломатичних відносин на фоні війни Ізраїлю з ХАМАСом.

Хоча раніше сторони запевняли, що це не завадить проведенню угоди із закупівлі САУ, але зараз не виключено, що Бразилія зрештою кине око на Zuzana 2 зі Словаччини.

З огляду на таку ситуацію, залишається під питанням, а чи можуть зрештою такі ж підводні камені виникнути й у питанні закупівлі додаткового безпілотника в Elbit Systems.

Читайте також: Хусити показали "гіперзвукову" ракету, якою майже проломили ПРО Ізраїлю: схоже це Fattah з Ірану