xcounter
#

Перший колісний танк Centauro II не без пригод доїхав до Бразилії

3606
Centauro II
Centauro II

Другий Centauro II має прибути за декілька тижнів - бразильські військові протестують цю бронетехніку перед тим, як укласти основний контракт

Бразильське військо 17 серпня офіційно отримала перший прототип бойової броньованої машини Centauro II (VBC) 8×8 - прибуття другої машини очікується найближчими тижнями. Зрештою перша партія цих бронемашин має пройти випробування перед тим, як буде підписаний основний контракт на постачання цієї техніки.

Причому, як розповідають у виданні Zona Militar, перша машина прибула в Бразилію не без пригод - ще у червні її затримала у порту Гамбурга німецька влада через банальну бюрократичну проблему. Це стало приводом для бразильців занепокоїтися тим, що причина затримки цілком могла лежати у дипломатичній площині.

Читайте також: Бразилія хоче обміняти старі Leopard 1 на сучасні танки та БМП з доплатою

Тут як приклад можна згадати історію ще за лютий 2023 року, коли Німеччина заборонила Бразилії продавати БТР Guarani 6x6 Філіппінам через формальну причину - мовляв, країна не узгодила всі юридичні моменти, які стосуються компонентів німецького виробництва, що використовуються у бразильських бронетранспортерах.

Але реальною причиною тоді цілком могло бути те, що німці таким чином пригадали бразильцям, що ті відмовилися передавати Україні боєприпаси до танків Leopard 1 та зенітних самохідних установок Gepard.

Повертаючись безпосередньо до Centauro II, то з цими машинами теж насправді є цікава історія - коли Бразилія визначилася із закупівлею цих машин і вже готова була укласти контракт, то федеральний окружний суд 1-го округу раптом вирішив призупинити закупівлю - мовляв, нащо зброя в мирний час, коли потрібні кошти на охорону здоров’я та освіти. Але зрештою все ж Бразилія буде озброюватися цими машинами.

Загальна потреба у Centauro II визначена у кількості 221 машини, але контракт скоріш за все буде підписано на 96 бронемашин на 900 млн євро.

Нагадаємо, що Centauro II - колісний танк від консорціуму Iveco–OTO Melara. На бразильському конкурсі машина обійшла LAV 700 AG від General Dynamics Land Systems та T1-BR від Norinco, бо були єдиними, хто запропонував варіант з 120-мм гарматою.

Читайте також: Бразилія цікавиться російськими ракетами "Оникс", але купуватиме через Індію