xcounter
#

Скільки Ту-95 і Ту-160 могло бути на аеродромі "Енгельс", в районі якого сьогодні лунали вибухи

51973
Російські Ту-160, ілюстративне фото з відкритих джерел
Російські Ту-160, ілюстративне фото з відкритих джерел

Які деталі по актуальному розміщенню російської стратегічної авіації наразі можуть бути відомі

У відкритому доступі з'явився супутниковий знімок російського аеродрому "Енгельс", зроблений 15 вересня 2024 року. На цьому знімку ми можемо побачити, що на той момент на тому летовищі перебувало чотири стратегічні бомбардувальники Ту-95МС і та два Ту-160.

Крім того, там також можна помітити два намальовані силуети Ту-160 та один транспортний літак, ймовірно типу Ан-12. Відповідний знімок оприлюднив OSINT-аналітик MT_Anderson в своєму профілі у Twitter.

Читайте також: Скільки ракет випустили Ту-95МС із аеродрому "Енгельс", і який вік пілотів на літаках

Від Defense Express підкреслимо, що ці дані можуть мати цілком прикладний сенс зокрема в контексті повідомлень про те, що вранці 17 вересня 2024 року в районі того ж аеродрому "Енгельс" лунали вибухи, очевидно під час нового нальоту далекобійних БПЛА-камікадзе, які запустили Сили оборони України.

Ну і також – в контексті загального питання про те, як зараз можуть бути розміщені "борти" стратегічної авіації "ВКС РФ", котрі можуть бути залучені для проведення нового масованого удару по території України.

Якщо йти за таким вектором, то давайте ось на що звернемо увагу. На перший погляд, показник у всього чотири Ту-95МС та два Ту-160 може виглядати незначним. Особливо якщо зробити поправку на те, що за останні 2 дні росіяни навряд чи перегнали додаткову кількість бомбардувальників на "Енгельс", ну і що ворог зараз зазвичай не використовує ті самі Ту-160 для ударів по нашій території.

Рашистський Ту-95МС, ілюстративне фото з відкритих джерел

Однак тут варто враховувати не тільки кількість літаків, але й показник бойового навантаження, який вони можуть взяти. І у випадку зі згаданими вище чотирма Ту-95МС показник бойового навантаження може складати до 32 ракет типу Х-101, тобто про достатньо вагому загрозу.

Окремо може виникати питання про те, навіщо росіянам взагалі тримати свої стратегічні бомбардувальники на аеродромі "Енгельс", котрий цілком в зоні досяжності українських далекобійних БПЛА, особливо з поправкою на те, що нові Ту-95 і Ту-160 російський ВПК виготовляти не може.

Тут може бути одночасно кілька пояснень Наприклад, рашисти не мають технічної можливості розмістити одночасно усі стратегічні бомбардувальники лише на аеродромі «Оленья», котрий найбільш віддалений у географічно європейській частині Росії відносно лінії ДКУ.

Водночас, зважаючи на фактор українськими далекобійних дронів-камікадзе, які виявились здатними долетіти навіть до того ж аеродрому "Оленья", рашисти можуть вважати за доцільне розміщувати бомбардувальники "децентралізовано", одночасно по кільком летовищам.

Маємо зафіксувати, що на момент цієї публікації результати нальоту вранці 17 вересня 2024 року в районі аеродрому "Енгельс" не є достеменно відомими.

Читайте також: У Пентагоні через рік пояснили навіщо росіяни шинами "захищають" свої Ту-95 та Ту-160, як і їх малюнки