xcounter
#

Скільки може коштувати один Tomahawk, особливо якщо це велика партія на експорт

4143
Випробувальний пуск Tomahawk із наземної пускової установки, ілюстративне фото з відкритих джерел
Випробувальний пуск Tomahawk із наземної пускової установки, ілюстративне фото з відкритих джерел

Такі ракети досі на експорт не продавались, але ситуація змінюється, зважаючи на амбіції Китаю

Уряд Японії уже декілька тижнів веде перемовини із США про можливу купівлю 400 крилатих ракет BGM-109 Tomahawk. Факт таких переговорів підтвердив прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда під час свого виступу перед нижньою палатою парламенту.

Розкривати деталі очільник японського уряду не став, зважаючи на "міркування національної безпеки". Однак відомо, що Японія вже передбачила в бюджеті на наступний рік 1,5 мільярда доларів на закупівлю великої партії далекобійних крилатих ракет. Про це йдеться в публікації французького порталу Opex360.

Читайте також: США лише за 20-25 місяців відновлять запаси Tomahawk і ракет до Patriot після "великої війни", і це стосується не лише конфлікту з Китаєм
Процес виробництва крилатих ракет Tomahawk на потужностях американської корпорації Raytheon, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Французькі журналісти тут звертають увагу в першу чергу на зміни в оборонній доктрині Японії, котрі зокрема допускають "зовнішнє розгортання" підрозділів Сил самооборони для колективної самооборони від агресора.

Також такі зміни передбачають можливість застосування далекобійних крилатих ракет саме як засобу превентивного стримування, або засобу удару у відповідь. Превентивний удар ракетами великої дальності саме від Японії оборонна доктрина країни досі виключає. Окремо цікаво, що японці бачать пряму загрозу не тільки від Китаю, але й від РФ також, яка на прикладі України "показала готовність до застосування військової сили в Тихому океані також".

Нас в цьому випадку також цікавить ймовірна вартість КР типу Tomahawk, яку ймовірно доведеться заплатити Японії у випадку, якщо перемовини із США таки завершаться успіхом.

Якщо виходити із того, що заявлені вище 1,5 мільярдів доларів – це всі потенційні видатки на купівлю ракет, то виходить, що один Tomahawk для Японії коштуватиме мінімум 4 мільйони доларів за одиницю. Але це мінімальна оцінка, виходячи й з того, що 1,5 мільярдів доларів – це може бути транш лише за першу партію таких ракет.

Пускова установка наземної версії "Томагавка", яка була в строю до 1991 року - BGM-109G Gryphon (GLCM), архівне зображення з відкритих джерел

Для порівняння – в 2022 фінансовому році "стеля" вартості одного Tomahawk складала мінімум 2 мільйони доларів за одиницю, за контрактом зразка грудня 2022 року на виробництво 111 таких ракет – по 1,5 мільйона доларів за одиницю.

Але тут варто буде зробити поправку й на те, що досі Tomahawk на експорт майже не продавався, така ракета стоїть на озброєнні лише ВМС США та флоту Великої Британії.

Пуск ракети Tomahawk Block V з есмінця типу Arleigh Burke, зображення ілюстративне
Читайте також: Про субмарини із Tomahawk для України можна навіть не жартувати, там уже Австралія зайняла чергу до 2040 року