xcounter
#

Скільки 155-мм боєприпасів передали США для ЗСУ та чи є в них з ними проблеми

9042
Артилеристи ЗСУ б’ють ворога з гаубиці M777, фото ілюстративне
Артилеристи ЗСУ б’ють ворога з гаубиці M777, фото ілюстративне

У США починають бити на сполох через 155-мм артилерійські снаряди

Війна в Україні призвела до виснаження запасів деяких типів боєприпасів у США, водночас у Пентагоні не поспішають з поповненням свого арсеналу, що викликає занепокоєння у деяких високопосадовців цієї країни. Про це повідомляє видання The Washington Post.

Як зазначають у міноборони США, більшість озброєння та військової техніки, у тому числі й боєприпаси, надавалася Україні з запасів США, що відповідно призвело до їхнього виснаження.

Читайте також: Високоточні 155-мм снаряди зносять башти російським БТР: видовищне відео роботи артилеристів ЗСУ

Так, наприклад, станом на 24 серпня США поставили Україні до 806 тисяч 155-мм боєприпасів – скільки саме цих артилерійських снарядів було на складах США на початок року наразі не повідомляється.

Водночас протягом останніх тижнів рівень 155-мм снарядів на військових складах США став "незручно низьким", заявив один з представників міністерства оборони країни. Цей низький рівень запасів поки не критичний, однак це пов’язано передусім з тим, що США наразі не беруть участь у жодному масштабному військовому конфлікті: "Це не той рівень боєприпасів, з яким ми б хотіли вступити у бій".

Як заявила Армія США, наразі військові проводять "глибоке занурення" у виробничу базу", щоб визначити, як підтримати Україну, одночасно захищаючи власні потреби у постачаннях.

Армія США також заявила, що вона подала запит на 500 млн доларів у рік на модернізацію заводів з виробництва боєприпасів. Крім того, служба також сподівається на чинні контракти для збільшення боєприпасів, однак, за словами армійських високопосадовців, Армія США наразі не підписала нові контракти для врахування вищих сум, які їй знадобляться для поповнення запасів.

Водночас як стверджують різні джерела, нестача боєприпасів не пов’язана з нестачею коштів – річ у тім, що після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, Пентагон не завжди попереджав представників оборонної галузі про власні потреби, що призводило до затримок і не дозволяло оборонним підрядникам підготуватися до збільшення виробництва.

Водночас лінії постачання, що наразі не працюють, не можуть бути включені одночасно, а збільшення продуктивності активних ліній може зайняти деякий час. Зазначається, що компанії вже виробляють 155-мм боєприпаси, але не в тих кількостях, які потрібні Пентагону.

Читайте також: Скільки снарядів з 155-мм гаубиці M777 випускає один артилерійський підрозділ за добу боїв