xcounter
#

Скандинавські країни оцінюють перехід на новий калібр 6,8 мм услід за США

10065
M250 від SIG Sauer
M250 від SIG Sauer

У армії США реалізується перехід на новий патрон для стрілецького озброєння 6,8х51 мм, що цілком може спонукати інші країни НАТО до аналогічних кроків

У компанії SIG Sauer заявили про високий інтерес оборонних відомств скандинавських країн до прийняття на озброєння та перехід на новий калібр стрілецького озброєння під патрон 6,8х51 мм (він же .277 Fury).

Саме він вже обраний в армії США, які планомірно здійснюють перехід на нього шляхом впровадження штурмової гвинтівки M7 та кулемета M250 від SIG Sauer, який виграв конкурс Next Generation Squad Weapons.

Читайте також: За 15 років третина війська США може стати роботизованою - від "вірних ведених" до HIMARS та "Реплікант"

штурмова гвинтівка M7
Штурмова гвинтівка M7

Зацікавленість скандинавських країн, тобто мова вочевидь йде про Фінляндію, Швецію та/або Норвегію, пов'язана із загрозою з боку РФ. А практичні презентації нового стрілецького озброєння, боєприпасів та їх можливостей, за інформацією від SIG Sauer, як пише Army Recognition, мають пройти вже цього літа.

З боку Defense Express зазначимо, що можлива спільна цікавість скандинавських країн у новому стрілецькому озброєнні дійсно може мати місце. Але відомо, що у березні 2023 року фінська компанія Sako уклала зі збройними силами Швеції та Фінляндії рамкову угоду на 30 років з постачання нових видів стрілецького озброєння до двох армій одночасно.

Sako M23
Sako M23, у фінській армії стає на озброєння марксменів

Зокрема тоді мова йшла і про перехід на єдину штурмову гвинтівку, бо зараз Швеція та Фінляндія дійсно перебувають у процесі переозброєння. Шведи досі експлуатують власні версії німецької G3A3 від Heckler&Koch: AK4 під 7,62x51 та AK5 під 5,56x45 (скорочення від Automatkarbin). А фіни - версії RK 62, розробленої на основі АК-47 під 7,62×39 мм.

І тому, якщо вже мова пішла про перехід на нові штурмові гвинтівки цілком можна вести мову і про перехід на новий калібр, який забезпечує новий рівень пробиття засобів індивідуального захисту та цікавіші балістичні параметри за рахунок. Бо .277 Fury з кулею вагою 140 гран зі швидкістю до 900 м/с з 16 дюймового ствола та має енергією у 3669 Дж, для чого гільзу прийшлось робити біметалевою зі стальним дном.

.277 Fury 6,8х51

Водночас, навіть якщо зацікавленість скандинавів перейде у практичну площину, навряд мова буде йти про те, що SIG Sauer підмінить Sako і більш вірогідним вбачається кооперація та локалізація виробництва.

Читайте також: Новий уряд Британії визнав провал в оборонні та оголосив перехід до нової ери проти "смертельного квартету"