xcounter
#

Швеція та Фінляндія розпланували спільне оновлення стрілецького озброєння аж до 2053 року

AK5, який замінить шведська армія (фото: Försvarsmakten)
AK5, який замінить шведська армія (фото: Försvarsmakten)
3278

Компанія Sako отримала план на десятиріччя та має забезпечити одразу дві армії штурмовими та снайперськими гвинтівками

Збройні сили Швеції та Фінляндії синхронно будуть переходити на нове стрілецьке озброєння зробивши ставку на можливості компанії Sako. Ця фінська компанія 27 березня уклала з оборонними відомствами країн рамкову угоду яка охоплює період до 2053 року.

Відповідно до неї, спочатку діє 10-річне замовлення стрілецького озброєння, яке має згодом бути пролонговано три рази поспіль на сім років, повідомляє компанія. Звісно у випадку, якщо Sako впорається із кожним етапом, бо мова йде про нову лінійку озброєння зі штурмових та снайперських гвинтівок, які поступово мають витіснити усі старі зразки в обох арміях.

Читайте також: Цинічне знищення "Тор-М2" дроном-камікадзе: як "аналоговнєт" ЗРК потерпає від у сотні разів дешевшої зброї

А першим тестом буде контракт зі Швецією на 75 млн євро, яка закупить штурмові гвинтівки у калібрах 5,56x45 та 7,62x51, а також снайперські у калібрах 7,62x51 та .338 Lapua Magnum. "Тестове" замовлення від Фінляндії значно скромніше - 0,7 млн євро.

Наразі шведська армія експлуатує AK4 та AK5 (до радянської продукції не має жодного відношення, бо є скороченням від Automatkarbin). AK4 - це шведська версія німецької G3A3 від Heckler & Koch, який знаходився у виробництві з 1965 року і з 80-х років замінювалась на AK5.

AK4
AK4 (фото: Försvarsmakten)

AK5 - версія бельгійської FN FNC, постачання якої до шведської армії почалось у 1986 році, але вже у 2021 році міноборони країни вирішило замінити її.

Й такий відносно короткий життєвий строк штурмової гвинтівки у збройних силах можливо пояснити лише тим, що конкурс тоді був проведений з доволі специфічними пропозиціями, зокрема окрім FN FNC розглядались: Stoner 63A1, ArmaLite AR-18, HK33 та FN CAL. А серед відомих зразків, які знаходяться на озброєнні й досі - американська M16, австрійський Steyr AUG, швейцарський SIG 540, італійська Beretta AR70 та ізраїльській IMI Galil.

AK5
AK5 (фото: Försvarsmakten)

Своєю чергою у Фінляндії на озброєнні основною штурмовою гвинтівкою є версії RK 62, розробленої на основі АК-47, точніше його польської ліцензійної версії, яка потім багаторазово модернізувалась, а останньою є версія RK 95 TP під патрон 7,62×39 мм. Тобто оновлення стрілецького озброєння для фінської армії вкрай актуальне.

RK 62
RK 95 TP (фото: Puolustusvoimat)

Й замінювати збройні сили країн свої штурмові гвинтівки будуть на версії AR-10 та AR-15, але з газовим поршнем короткого ходу. Тобто без жодних сюрпризів, більше того, вони вже тестувались фінською армією та отримали індекс Sako M23.

Sako штурмові гвинтівки

Відносно снайперської гвинтівки, з якими у Sako є величезний досвід, то пропонується TRG M10, яка вже активно постачається на озброєння багатьох спеціальних підрозділів по всьому світу.

TRG M10
TRG M10

Читайте також: Mirage-2000-9, який Франція наче хоче викупити в ОАЕ для України: на скільки це реалістично