xcounter
#

Швидко перекинути танки до кордону з РФ та реагувати на загрози: ЄС домовляються з США про військову мобільність

3522
Бюрократія не має бути перепоною для швидкого перекидання танків. Наприклад, з Лісабону до Таллінну.
Бюрократія не має бути перепоною для швидкого перекидання танків. Наприклад, з Лісабону до Таллінну.

В ЄС хочуть скоротити виконання всіх повітряних та наземних перевезень до п’яти днів

Члени Європейського Союзу прийняли Сполучені Штати Америки в проєкт, спрямований на пришвидшення потоку військового персоналу та техніки через континент, сподіваючись, що цей крок відкриє новий фронт у трансатлантичному співробітництві.

Затвердження цього положення міністрами оборони 6 травня на зустрічі в Брюсселі стало початком випробування відносно нового набору правил щодо країн, які не є членами ЄС, але які беруть участь у постійному структурованому співробітництві або ж PESCO.

Читайте також: Defender Europe 21: реактивна артилерія США провела стрільби в Естонії

На цій зустрічі міністри також погодили заявку Канади та Норвегії на ініціативу мобільності.

Бронемашини
В ЄС хочуть відкрити "новий фронт у трансатлантичному співробітництві"

Цей проєкт має на меті як вирішення конкретних цілей, наприклад, спрощення бюрократії для швидкої доставки танків з Лісабона до Таллінну, так і формальних – зокрема, офіційні особи відмітили включення Пентагона як початок реального порядку денного США та ЄС у галузі оборони.

ЄС авіаносець
В ЄС, здається, хочуть робити конкретні позитивні кроки у співпраці як з Вашингтоном, так і з іншими країнами

Міністр оборони Нідерландів Анк Бійлевельд назвав цей крок "конкретним та позитивним сигналом того, що ЄС бажає співпрацювати з Вашингтоном, Оттавою та Осло у сфері оборони".

Задача перекидання військ та зброї Європою у випадку нападу була частиною оборонних розрахунків НАТО протягом десятиліть. Військова мобільність ЄС спрямована на посилення цього напрямку, пропонуючи одночасно конкретний результат для відносин ЄС – НАТО.

Водночас військова мобільність має сприяти розвитку нового "кластеру" програм. Дві основні задачі, пов’язані зі спрощенням митних процедур та транскордонного "очищення", мають на меті скоротити час виконання замовлення для всіх повітряних та наземних перевезень до п’яти днів.

Грег Кауснер, високопосадовець у відділі закупівель Пентагона, заявив, що трансатлантичні зусилля із забезпечення військової мобільності в ідеалі позитивно вплинули б на захист Європи.

Airbus A400M
Airbus A400M

Зазначається, що на зустрічі міністри оборони також обговорили пропозицію відродити ідею раннього військового формування ЄС, яке б могло швидко розвернутися в гарячих точках.

За словами представника міноборони Німеччини, ця ідея виникла з неофіційного документа, погодженого 14 країнами-членами, в якому чисельність особового складу встановлена на рівні 5000 осіб.

Таке формування має сенс у ситуаціях, коли прийняття рішень блоком є неприпустимо повільним, заявив головний дипломат ЄС Хосеп Боррелл. Однак він зазначив, що ця ідея – проста пропозиція і підкреслив, що країни-члени ЄС розглядають додаткові кроки, спрямовані на те, щоб зробити блок більш гнучким в управлінні під час кризових ситуацій.

Читайте також: Відтворення російської 20-ої мотострілецької дивізії: нова загроза Україні - в деталях