xcounter
#

Швеція все ще на шляху до НАТО: Угорщина нарешті ратифікувала заявку, але ще може тиснути на гальма

3214
Швеція все ще на шляху до НАТО: Угорщина нарешті ратифікувала заявку, але ще може тиснути на гальма

Попри те, що угорський парламент дозволив Швеції вступити до НАТО, у Будапешта ще є можливості загальмувати цей процес

Угорський парламент сьогодні 26 лютого 2024 року ратифікував заявку Швеції на вступ до НАТО, яка була зроблена ще 18 травня 2022 року разом із Фінляндією. І якщо Фінляндія була прийнята до Альянсу 4 квітня 2023, то шлях ще однієї скандинавської країни виявився значно довшим й більше того, він продовжується.

І хоча успішному голосуванню передував візит прем'єр-міністр Швеції Ульфа Крістерссона й заява про продаж Угорщині чотирьох Gripen, але це не було сюрпризом, бо розмови про них йшли ще з 2021 року й були заплановані на 2024 рік.

Читайте також: "Агенція оборонних закупівель" уклала прямий контракт з виробничим підприємством зі Швеції

Бо для остаточного узгодження заявки ще необхідно отримати підпис спікера парламенту, що має бути зроблено впродовж п'яти днів, й ще у термін до п'яти днів - президента країни. Наразі обидві посади спікера та виконуючого обов'язки президента займає Ласло Кевер. Справа в тому, що Каталін Новак пішла у відставку 10 лютого 2024 року через помилування особи, яка здійснювала сексуальне насильство у дитячому будинку.

Орбан Кевер
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан - знизу, Ласло Кевер - зверху
Тобто технічно Будапешт ще може притримати рішення щодо вступу Швеції до НАТО. Бо саме Угорщина вже стала останньою країною, яка робила все, аби не голосувати за розширення Альянсу й зробила це навіть попри обіцянку голови МЗС Петера Сіярто не бути останньою країною, від якої це буде залежати. Бо після прийняття рішення Туреччиною 26 січня 2024 року саме Угорщина ще місяць тиснула на гальма й не розглядала заявку Швеції.

Зрештою така позиція Угорщини, разом із блокуванням допомоги Україні з боку ЄС, вже викликала величезну стурбованість з боку більшості членів Євросоюзу та НАТО. Щодо проблем Альянсу, то нібито до Будапешту навіть приїздили американські сенатори, але не були прийняті.

Водночас міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто декілька днів тому здійснив офіційний візит до Ірану. Офіційно - заради того, щоб уникнути конфронтації на Близькому Сході, а паралельно підписати домовленість про співробітництво у сфері сільського господарства та захисту інвестицій.

Водночас, як пише угорське ЗМІ 444, активно пояснював на брифінгу для іранців, що США дестабілізують внутрішню політику Угорщини через фінансування опозиційних партій та ЗМІ.

Таким чином, хоча Швеція й наблизилась на ще один крок до НАТО, але саме Будапешт тримає ногу над педаллю гальма й може знову його натиснути.

Читайте також: Найбільші українські виробники дронів досі не отримали контракти, завантаження лише на 5-15%