xcounter
#

Секретний дрон-шпигун RQ-170 вдруге "засвітився" поблизу заводу-виробника протягом останніх місяців

4600
RQ-170
RQ-170

Вихід "з тіні" чи прийняття на озброєння: секретний американський дрон вдруге помітили поблизу заводу-виробника

Влітку цього року, а саме 25 липня, секретний дрон-шпигун "засвітився" посеред дня у місці, де цей дрон і було створено – на заводі 42, що належить компанії Skunk Work – дочірньому підприємству Lockheed Martin

У вересні цей дрон було знову помічено на цьому ж місті – фото з безпілотником опублікував фотограф Джеремі Сміт. Він бачив, як RQ-170 здійснив посадку на злітно-посадкову смугу.

RQ-170
З Instagram фотографа

При цьому безпілотник супроводжував той самий літак, що й влітку – легкий двомоторний BE 55 1981 року з реєстраційним номером N254BC. Згідно з даними спостереження за польотами, літак регулярно виконує місії підтримки на полігонних комплексах авіабаз Edwards AFB і NAWS China Lake.

Які саме задачі виконував безпілотник невідомо. Водночас є припущення, що це може бути пов’язано з тим, що декілька місяців тому над пустелею Мохаве під час льотних випробувань, пов’язаних зі стелс-технологіями, прогримів вибух. Відомо, що ВПС США нещодавно проводили масштабні навчання різних стелс-засобів, у яких брав участь і RQ-170.

RQ-170
RQ-170 під час посадки 3 вересня 2020 року

Як відомо, Lockheed Martin наразі готує концептуальне продовження конструкції RQ-170 для ВПС США, які зацікавлені у поповнені безпілотними літальними апаратами. "Те, що безпілотник другий раз поспіль з’являється поблизу завод 42 свідчить про те, що Sentinel, схоже, виходить "з тіні", – стверджують в The Drive.

Також є думки щодо того, що поява RQ-170 поблизу заводу виробника може говорити про те, що безпілотник готують до прийняття на озброєння, однак Пентагон жодної офіційної інформації щодо цього не надає.

Читайте також: У США провели масштабні навчання з F-35, В-2 і RQ-170: відпрацьовували прорив ворожої ППО