xcounter
#

СБУ продовжує заходи по справі з клістронами для ЗРК (фото)

1909
Вилучені СБУ комплектуючи для комплексів ЗРК ПС ЗСУ / Фото: СБУ
Вилучені СБУ комплектуючи для комплексів ЗРК ПС ЗСУ / Фото: СБУ

Контррозвідка СБУ повідомила про виявлення підпільного складу приладів та запчастин до зенітно-ракетного озброєння на десятки мільйонів гривень

У ході слідчо-оперативних дій у Житомирській області співробітниками контррозвідки СБУ викрито розкрадання приладів та запчастин до зенітно-ракетного озброєння з-поміж тих, що забезпечують протиповітряну оборону України.

За повідомленням прес-служби СБУ, під час огляду підпільного складу, де зловмисники зберігали викрадену продукцію виявлено декілька тонн комплектуючих, що підлягають державному експортному контролю.

Читайте також: Війна за клістрони: у Росії засудили на роки громадян, які намагались добути дефіцитні запчастини для українських ЗРК С-300
СБУ
СБУ проводять обшуки на підпільному складі / Фото: СБУ

За попередніми оцінками фахівців, вартість вилучених військових товарів становить десятки мільйонів гривень.

клістрони
Вилучені СБУ комплектуючи / Фото: СБУ

В рамках слідства начебто встановлено, що учасники злочинної схеми привласнили комплектуючі під час їх ремонту на одному з оборонних об’єктів.

Потім викрадену продукцію вивезли до орендованого складу поблизу одного із селищ Житомирського району.

клістрони
Вилучені СБУ комплектуючи / Фото: СБУ

У ході обшуків за місцем незаконного зберігання військових товарів виявлено майже 60 найменувань комплектуючих до зенітно-ракетних комплексів, у тому числі блоки управління. Наразі вилучену продукцію направлено на експертизу.

клістрони
Вилучені СБУ комплектуючи / Фото: СБУ

Відзначається, що у межах кримінального провадження, розпочатого слідчими СБУ за ч. 3 ст. 410 (викрадення, привласнення, вимагання військовослужбовцем зброї, бойових припасів, вибухових та інших бойових речовин, засобів пересування, військової та спеціальної техніки чи іншого майна, а також заволодіння ним шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України, тривають невідкладні слідчо-оперативні дії.

СБУ проводять обшуки на підпільному складі / Фото: СБУ

Правоохоронці встановлюють всі обставини протиправної діяльності для притягнення до відповідальності винних осіб.

клістрони
Вилучені СБУ на початку цього року клістрони для С-300

Нагадаємо, у березні цього року стало відомо про обшуки в офісі та на квартирах працівників підприємства-спецекспортера "Укроборонсервіс" (входить до складу ДК "Укроборонпром"), де представники СБУ шукали клістрони, які начебто постачаються до українських С-300 з Російської Федерації силами посередників.

С-300
Комплекси С-300 наразі є найбільш далекобійними системами ППО в Україні

Як стверджувало видання "Цензор", комплектуючі начебто таємно закуповувались в рамках виконання державного оборонного замовлення для виконання ремонту двох комплексів С-300 ПС ЗСУ.

Своєю чергою, 25 березня 2021 року Служба безпеки України провела спеціальний брифінг, в якому взяли участь представники відомства та Офісу Генерального прокурора й на якому було оприлюднено додаткові докази у справі щодо незаконного постачання військових товарів (клістронів для комплексів ППО ЗСУ) з РФ.

Читайте також: Клістрони до С-300: "Укроборонпром" звітує про "поглиблений ремонт" замість власного виробництва