xcounter
#

Saab показала замовникам, на що здатна її нова система ППО: ЗСУ могли б протестувати її у реальних боях з РФ

13759
Система ППО MSHORAD. Фото: Saab
Система ППО MSHORAD. Фото: Saab

Ефективне мобільне рішення проти ворожих БПЛА з "опцією" влупити по цілі на землі

Шведська оборонна компанія Saab провела першу бойову стрільбу своєї мобільної системи протиповітряної оборони ближньої дії MSHORAD для закордонних делегацій. Про це розповідає видання Defence Blog.

Демонстрація можливостей системи відбулася 30 серпня у Карлскузі, що у Швеції – за випробуваннями спостерігали потенційні замовники з 15 країн. Під час тестувань, у ході яких система ідентифікувала, супроводжувала та уразила цілі, було виконано п’ять успішних пострілів по різних цілях, зокрема по БПЛА та гелікоптеру.

Читайте також: Яке надцікаве озброєння Швеція може виробляти для України: коли мова йде про один з найбільших ОПК Європи

Система ППО MSHORAD – це фактично відповідь компанії Saab на сучасні загрози в повітрі, зокрема БПЛА. Ця система складається зі встановленої на шасі автомобіля MARS-S330 вогневої установки RBS 70 NG, до складу системи також входить мобільний радіолокаційний блок на базі радара Giraffe 1X. Крім того, комплекс пов’язаний з системою управління ППО Saab GBAD C2.

MSHORAD
Система бойового управління створює локальну повітряну картину, оцінює загрозу та забезпечує автоматичну підтримку боя

"Ці успішні стрільби доводять, що у нас є повністю дієздатне мобільне рішення ППО. Стрільби підкреслюють цінність того, що один постачальник може надати все, від радара до вогневої установки, зокрема і рішення з GBAD C2", – відзначив Стефан Оберг, керівник підрозділу Saab Missile Systems.

Зі здатністю знищувати цілі у повітрі на відстані до 7 км, а також "опцією" вдарити по легкій "броні" ворога комплекс ППО MSHORAD ідеально підійде для захисту мобільних підрозділів від атак з неба, зокрема для виявлення та відстеження БПЛА.

Звичайно, буде дуже оптимістично сподіватися, що невдовзі таку систему можуть отримати Збройні Сили України, однак вона б чудово могла продемонструвати свої можливості у бойових діях з армією РФ.

Водночас у цьому контексті варто нагадати, що Швеція пообіцяла розглянути постачання Україні зенітно-ракетних комплексів малої дальності RBS 70, однак як швидко це буде та буде це безоплатна допомога чи контракт наразі невідомо.

Читайте також: Повітряні сили Швеції впевнені у своїх Gripen, але після 2035 хочуть мати новий літак – зокрема і через війну в Україні