xcounter
#

Повітряні сили Швеції впевнені у своїх Gripen, але після 2035 хочуть мати новий літак – зокрема і через війну в Україні

7411
Повітряні сили Швеції впевнені у своїх Gripen, але після 2035 хочуть мати новий літак – зокрема і через війну в Україні

Ще одна країна Європи розмірковує над новим літаком

Командувач Повітряних сил Швеції заявив, що вторгнення армії РФ в Україну, а також членство Швеції в НАТО підштовхують службу розробити нову стратегію для своїх винищувачів наступного покоління. Про це йдеться у матеріалі видання Defense News.

Це пов’язано передусім з тим, що шведський уряд збільшив свій військовий бюджет на 2022 рік з 1,5 % до 2 % від ВВП (приблизно на 286,6 млн доларів). Тож командувач ПС Швеції генерал-майор Карл-Йозан Едстрем зауважив, що з урахуванням збільшення бюджету його служба розробляє стратегію, яка буде враховувати майбутні потреби у винищувачах.

Читайте також: F-16 проти Gripen для ЗСУ: який літак краще підійде для України і на що справді необхідно звернути увагу

"Нам як нації потрібно розробити нову стратегію для наших винищувачів", – зауважив Едстрем під час свого виступу 17 липня у клубі Королівських ПС у Лондоні. Робота над новою стратегією ПС Швеції планують завершити у листопаді цього року.

В червні цього року управління матеріально-технічного забезпечення Швеції уклало з компанією Saab (виробник літаків Gripen для ПС Швеції) контракт на 23,8 млн доларів на вивчення майбутніх розробок винищувачів. Служба планує розпочати виведення з експлуатації своїх Gripen C/D у 2035 році, а дослідження Saab стане основою для стратегії заміни своїх літаків.

the tempest винищувач велика британія
Концепція британського винищувача The Tempest

ПС Швеції також працюють над короткостроковою стратегією зі зміцнення свого парку винищувачів. Едстрем зазначає, що він впевнений у тому, що ПС Швеції створять сьому винищувальну ескадрилью, і тому треба буде закупити більше літаків Gripen для укомплектування ескадрильї – ймовірно, 60 літаків нової моделі E і до 60 моделів C/D. За словами Едстрема, ПС Швеції також розглядають можливості модернізації свого флоту Gripen С/D, включаючи сучасне озброєння та нову радіолокаційну систему.

Читайте також: Швеція готова подарувати Чехії 14 винищувачів Gripen, але тільки після завершення лізингу