xcounter
#

"Розумні" дрони як нагальна потреба для ЗСУ: в Україні створюють "ройові" технології на базі штучного інтелекту

2021
Художнє зображення від swarmer
Художнє зображення від swarmer

Йдеться про можливість об’єднати в групи як ударні чи розвідувальні БПЛА, так і наземні роботизовані комплекси

Українські оборонні компані та стартапи активно працюють над розвитком безпілотних літальних апаратів, щоб вони в руках Сил оборони України якнайкраще могли нищити озброєння та живу силу російського окупаційного війська - йдеться як про удосконалення наявних характеристик, так і про інтеграцію нових можливостей.

Одним з напрямків модернізації дронів є інтеграція штучного інтелекту (ШІ), і декілька стартапів створюють системи ШІ, завдяки яким оператори зможуть управляти роями дронів - передусім така технологія має допомогти збільшити ефективність ураження цілей в умовах роботи ворожих засобів радіоелектронної боротьби, як розповідають у виданні Reuters.

Читайте також: Як навчають "машинний зір" для FPV-дронів або що показали "Дикі шершні" на відео

Приклад роботи "розумних" дронів з нейромережею

Нагадаємо, що сьогодні українські військові вже мають на озброєнні низку різних дронів з машинним зором, завдяки якому розпізнавання, захоплення та атака цілі може здійснюватися без втручання оператора дрона. Наприклад, раніше Defense Express розповідав про FPV-дрони з машинним зором від "Диких Шершнів". І також йдеться про закордонні розробки, зокрема такі як універсальний машинний зір Skynode S для дронів від компанії з США.

Водночас матеріал видання зосереджений на роботі компанії Swarmer, яка працює над програмним забезпеченням, завдяки якому групи дронів будуть об’єднані у зграї та зможуть автономно виконувати місії на полі бою, тоді як завданням оператору буде лише погодження ураження тих чи інших цілей - це потрібно для того, щоб уникнути помилки у випадку збоїв у роботі програми.

Система отримала назву Styx і буде керувати "роєм" як повітряних дронів (розвідувальних і ударних) різних розмірів, так і наземними безпілотними платформами - причому йдеться про те, що кожен з "учасників" такого "роя" міг би планувати власний маршрут і вмів передбачати, як будуть просуватися інші учасники "рою".

FPV-дрон
Оператор FPV-дрона, фото -

Генеральний директор компанії Swarmer Сергій Купрієнко наголошує, що таке рішення позитивно вплине на забезпечення захисту операторів дронів, оскільки сьогодні ворог прямо говорить про те, що оператори FPV та інших дронів є для них пріоритетними цілями з урахуванням того, що ті ж ударні дрони сьогодні завдають російському окупаційному війську серйозних втрат.

Також ще раз варто наголосити на тому, що технології ШІ допоможуть дронам краще працювати в умовах засобах РЕБ - для прикладу, керівник напрямку штучного інтелекту у Brave1 Максим Макарчук надає ось таку статистику: сьогодні ефективність FPV-дронів становить орієнтовно 30-50%, а для операторів-новачків й взагалі падає до 10%, тоді як завдяки ШІ його можна буде покращити аж до близько 80%.

Зрештою, завдяки системам на основі ШІ до атаки можна буде залучати значно більше дронів, у порівнянні із тією кількістю, яку може контролювати людина - Купрієнко наголошує, що якщо оператори дронів намагалися виконувати завдання із понад п’ятьма БПЛА, то штучний інтелект може працювати буквально з сотнями.

Читайте також: Чому у США сперечаються щодо "машинного зору" для дронів і яка технологія вимагає нової концепції