xcounter
#

Росіяни нарікають, що за 24 роки після катастрофи "Курска" не збудували достатньо рятувальних суден

10796
Російський атомний підводний К-141 "Курск" після підйому, архівне фото з відкритих джерел
Російський атомний підводний К-141 "Курск" після підйому, архівне фото з відкритих джерел

Росія на тлі досвіду цієї катастрофи ставила план по розвитку власного рятувального флоту, але так і не реалізувала

В одному із своїх ресурсів російські пропагандисти вирішили визнати, що РФ так і не зробила належних висновків та уроків з катастрофи атомного підводного крейсера "Курск", що відбулась 24 роки назад, 12 серпня 2000 року.

Але тут мова про чисто воєнно-морський аспект, а саме – що за досвідом цієї катастрофи Росія планувала збудувати достатньо чисельний флот пошуково-рятувальних суден на випадок нових аварій чи катастроф підводних човнів у відкритому морі, але цей план так і не був реалізований.

Читайте також: 2,6 млрд доларів за два літаки, але деталі в секреті: Boeing та ПС США нарешті погодили ціну на E-7A Wedgetail
Пошуково-рятувальне судно "Игорь Белоусов" проекту 21300 "Дельфин", фото з відкритих джерел

Якщо конкретніше, то за планом розвитку ВМФ РФ на період до 2025 року передбачалась побудова одразу шести великих пошуково-рятувальних суден проекту 21300 "Дельфин", усі з яких мали би увійти до складу флоту протягом 2016-2020 років.

Однією з особливостей цього проекту є зокрема наявність глибоководного апарата, призначеного для порятунку людей із затонулих підводних човнів. Що в свою чергу є прямою відсилкою до травматичного досвіду катастрофи "Курска", коли небагатьох моряків, котрі змогли вижити після масштабного вибуху на борту човна, не вдалось врятувати, бо російський флот не мав належної пошуково-рятувальної апаратури.є

Крім того, конструкція рятувальних суден проекту 21300 "Дельфин" передбачає також можливість відповідного розміщення на борту значної кількості людей, які можуть бути врятовані із затонулих підводних човнів.

Пошуково-рятувальне судно "Игорь Белоусов" проекту 21300 "Дельфин", фото з відкритих джерел

Якщо говорити про конкретні характеристики, то проект 21300 "Дельфин" передбачає довжину корпусу в 97,8 метрів, повне водозаміщення 5310 тон, автономність роботи у відкритому морі – до 30 діб, екіпаж – 96 осіб, та ще до 120 осіб із врятованих підводних кораблів, силова установка – дизель-електрична, із допоміжними двигунами для підрулювання і точнішого позиціонування на місці проведення пошуково-рятувальних робіт.

Набір оснащення та озброєння – глибоководних водолазний комплекс ГВК-450 із підводним апаратом "Бестер-1", 12 переносних зенітно-ракетних комплекси "Игла" та два протидиверсійні гранатомети ДП-65.

Проблема в тому, що із запланованих шести пошуково-рятувальних суден проекту 21300 "Дельфин" для всіх флотів ВМФ РФ росіяни спромоглись збудувати лише одне, для Тихоокеанського флоту, під назвою "Игорь Белоусов", яке було закладене в 2005 році, спущене на воду в 2012 році та здане замовнику вже в 2015 році.

Читайте також: РФ скопіювала українську роботизовану турель "Шабля" та назвала її "Чапай"