xcounter
#

Росія шукає "казус беллі": Шойгу марить про "американську ПВК", що готує провокацію з хімзброєю на Донбасі

1890
Російські високопосадовці продовжують "вкидати" дезінформацію у медіапростір
Російські високопосадовці продовжують "вкидати" дезінформацію у медіапростір

У РФ розганяють чергову "байку" – цього разу про співробітників американських ПВК та хімічну зброю на Донбасі

Очільник російського міністерства оборони Сергій Шойгу стверджує, що співробітники "американської приватної військової компанії" готують на Донбасі "провокації з використанням хімічної зброї".

Про це Шойгу заявив на розширеному засіданні колегії міноборони РФ у Москві за участі президента країни Володимира Путіна.

Читайте також: Якщо РФ піде в наступ з Криму, на Одесу та Чернігів - як діятимуть Збройні Сили України
рхбз війська РФ
Поки високопосадовці в РФ розповідають чергові "байки", підрозділи військ РХБЗ цієї країни готуються до наступальних операцій

"Для здійснення провокації в містах Авдіївка та Червоний Лиман доставлені резерви невстановленого хімічного компонента", – заявив очільник міноборони РФ.

Шойгу стверджує, що наразі в Авдіївці та Приазовському, що в Донецькій області, знаходяться понад 120 співробітників американських ПВК, які "обладнують вогневі об’єкти в житлових будинках та на соціально значущих об’єктах, здійснюють підготовку українських сил до проведення спеціальних операцій та активних бойових дій".

Водночас варто додати, що попри такі гучні заяви від міністра оборони РФ, саме Росія вже відпрацьовувала застосування підрозділів військ РХБЗ (радіаційного, хімічного та біологічного захисту) у ході наступальних операцій.

рхб війська РФ
Фото від Orbital Insight, що показує російські димові операції у Криму, 15 квітня 2021 року (1)

Так, наприклад, 15 квітня 2021 року у Криму на полігоні Опук російські військові підрозділи проводили навчання в умовах активного застосування димів. Цю завісу довжиною у понад кілометр було видно навіть з космосу, що, власне, і виявили та проаналізували фахівці американської компанії Orbital Insight у співпраці з AllSource Analysis.

РХБ війська РФ
Фото від Orbital Insight, що показує російські димові операції у Криму, 15 квітня 2021 року (2)

Вони стверджували, що "димові операції загалом використовуються для двох речей: для наступальних операцій, або – для прикриття відступу. Як ви можете уявити, вкрай малоймовірно, що росіяни готувалися до відступу з Криму".

Згодом підрозділи РХБЗ військ застосовувалися в ході навчань "Захід-21" – відповідно до повного спектра своїх можливостей, що передбачають забезпечення дій військ в умовах застосування хімічної чи бактеріологічної зброї.

Читайте також: Якою буде нова машина РХБ розвідки для українського війська