xcounter
#

РФ вироблятиме для десантників легкий танк "Спрут" із 125-мм гарматою, що "їздить і стріляє"

6078
Рашистський 2С25М "Спрут-СДМ", ілюстративне фото з відкритих джерел
Рашистський 2С25М "Спрут-СДМ", ілюстративне фото з відкритих джерел

В основі машини покладена застаріла концепція, але російських військових тут може цікавити саме вогнева міць

Рашисти зараз готуються до проведення пропагандистського форуму «Армия-2023», що має тривати з 14 по 20 серпня 2023 року. У відкритому доступі вже з'явились фото окремих елементів виставкової експозиції цього заходу, на якому можемо побачити зокрема легкий танк 2С25 "Спрут-СДМ" для десантних військ РФ у варіанті з посиленим захистом, базою для якого стала БМД-4М.

Посилення полягає в установці додаткових екранів та полімерних решіток. Ймовірно тут може йти мова про адаптацію рідкісного комплексу додаткового захисту 675-сб3КДЗ, який рашисти уже використовували на БМП-2 та БМП-3. Але навряд чи це може вирішити проблему з рівнем захищеності 2С25 "Спрут-СДМ", який має лише протикульову броню, хоча й оснащений потужним озброєнням.

Читайте також: РФ з відставанням на 3 роки починає випробування десантної САУ "Лотос", в якій нема жодного сенсу
Рашистський 2С25М "Спрут-СДМ" у версії з додатковим екрануванням та комплексом захисту на експозиції пропагандистського форуму "Армия-2023", серпень 2023 року, фото з відкритих джерел

Показово, що ще у квітні 2023 року рашистський "Курганмашзавод" заявив про намір почати серійне виробництво легкого танка 2С25 "Спрут-СДМ1", випробування якого завершилисьлише весною цього року після неоднократних переносів по строкам. Сам намір рашистів запускати у серійне виробництво таку машину виглядає більш ніж сумнівним, з огляду на досвід застосування БМП-3 та БМД-4М у війні проти України. Власне як і на те, що російський ВПК заявляє про модернізацію ледь чи не всіх своїх розробок саме з поправкою на досвід боїв проти ЗСУ.

Проблеми з БМП-3 і БМД-4М в російських окупантів проявились у тому, що машини обох типів мають лише протикульове бронювання, і водночас озброєні 100-мм гарматою із боєкомплектом в 40 пострілів. Така компоновка у випадку влучання приводить до цілком закономірних наслідків – бойова машина перетворюється на купу металобрухту та попелу, а екіпаж з десантом приречені. Що в свою чергу привело до закономірних цифр по втратам.

Рашистський 2С25М "Спрут-СДМ" у версії з додатковим екрануванням на експозиції пропагандистського форуму "Армия-2022", фото з відкритих джерел

Аналітики порталу Oryx фіксують, що за їх консервативними підрахунками армія РФ за час повномасштабної війни проти України втратила майже 300 БМП-3 (майже половина довоєнного парку) та 80 БМД-4М (майже третина довоєнного парку).

Але можливо, що представники російського ВПК та командування армії РФ у випадку з проектом 2С25 "Спрут-СДМ" можуть керуватись більш утилітарними міркуваннями – мовляв, ця машина "їздить і стріляє", та може бути більш масовою за рахунок гіршого захисту, порівняно з класичними танками.

Як свідчать кадри з окремих пропагандистських відео, російські окупанти уже дійшли до використання в форматі "їздить та стріляє" навіть БМД-4М, застосовуючи їх 100-мм гармату для стрільби із закритих вогневих позицій.

Російські окупанти використовують БМД-4М у форматі "їздить та стріляє", серпень 2023 року, стоп-кадр з пропагандистського відео
Читайте також: РФ визначається, чи робити "Манул" замість БМП-3 саме із 57-мм гарматою