xcounter
#

РФ відстріляла по Києву Х-55 з імітаторами боєголовок, ймовірно "промацувала" ППО

3920
Ракета Х-55, ілюстративне фото з відкритих джерел
Ракета Х-55, ілюстративне фото з відкритих джерел

Агресор накопичив значну кількість крилатих ракет для ударів, але в хід пішли "приманки"

Із власних джерел Defense Express стало відомо про те, що під час сьогоднішньої ракетної атаки вранці 8 грудня 2023 року певна кількість ракет насправді була типу Х-55 без бойової частини, споряджені масогабаритним імітатором боєголовки. Такі ракети-"приманки" ворог використав у напрямку столиці, але завдяки влучній та ефективній роботі нашої протиповітряної оборони.

Про те, що це були саме Х-55, свідчать фотографії, які Defense Express отримало із власних джерел. Власне, згадку про використання в тому числі й ракет типу Х-55, разом із іншими, можемо побачити у повідомленні начальника Київської міської військової адміністрації Сергія Попка.

Читайте також: Наскільки багато РФ купує верстатів для виробництва зброї, і чи впливають санкції
Уламки рашистської Х-55, збитої під час відбиття ракетної атаки 8 грудня 2023 року

Про те, що на фото ми бачимо саме Х-55, свідчить відсутність крилець в носовій частині корпусу ракети, специфічних для Х-555. Такі крильця необхідні, оскільки при модифікації Х-55 в неядерну версію Х-555 виникла проблема балансування в польоті ракети, яка проектувалась під бойову частину масою 200 кілограмів, а натомість отримала звичайну бойову частину в 400 кілограмів.

Зважаючи на те, що Х-55 по причині відсутності бойової частини не може виконувати завдання по ураженню тих чи інших об’єктів, то єдина ймовірна версія, для чого випустив ці ракети із бомбардувальників – використати в якості "приманки" для "промацування" системи протиповітряної оборони навколо Києва та підготовки до нових ударів.

Уламки рашистської Х-55, збитої під час відбиття ракетної атаки 8 грудня 2023 року

Про дефіцит далекобійних ракет у ворога наразі говорити не доводиться. На основі відкритих джерел ще у жовтні Defense Express порахувало, що лише протягом травня – вересня цього року ворог міг виробити зокрема до 500 далекобійних крилатих ракет типів Х-101, "Искандер-К" та "Калибр", не рахуючи вже ракет до комплексів "Искандер" та "Оникс".

Тим більш, що і раніше фіксувались випадки, коли ворог під час ракетних ударів по України разом із спорядженими КР використовував і "порожні" Х-55. Про перший такий епізод, як розповідало наше видання, стало відомо ще в листопаді 2022 року, під час чергової атаки рашистів на Київ.

Уламки рашистської Х-55, збитої під час відбиття ракетної атаки 8 грудня 2023 року
Читайте також: "Укроборонпром" підписав угоду з відомим виробником роботизованих платформ